Érintetlen maja falut találtak a por alatt – Olyan, mintha megállt volna itt az idő

Zabolai Margit
Írta: ,

A kutatók máris az új világ Pompeii-ének nevezik azt a maja falut, amit nemrég fedeztek fel El Salvadorban. A települést 1400 évvel ezelőtt egy vulkánkitörés temette be, és a hamu alatt jóformán teljesen érintetlen maradt minden.

Kicsi, zárt közösség élhetett itt

A régészek szerint a feltárás alatt álló faluban körülbelül 200-an élhettek, a csoport tagjai cerennek hívták magukat. A világ többi részétől viszonylagos elzártságban folytak a mindennapjaik, saját építészetük, gazdaságuk, temetkezési szokásaik voltak, legalábbis így vélik a University of Colorado Boulder munkatársai, akik jelenleg is a feltáráson dolgoznak.

A falut egy augusztusi éjszakán terítette be a több mint 5 méter magas hamu, ami a közeli Loma Caldera vulkán kitörése után került a levegőbe. Ugyan a por alá temetett települést az egyetem egy professzora, Payson Sheets már 1978-ban felfedezte, csak mostanra jutottak oda a feltárásban, hogy meg tudnak mondani valamit az egykori lakók életéről.

A régészek beszámolói szerint a hamu olyan tökéletesen konzerválta a települést, hogy már-már úgy tűnik, mintha 1400 évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra egyszer csak megfagyott volna az idő. A kerámiaedényeken látni a készítők ujjlenyomatát, a kertben pedig az egykor itt élők lábnyomai csaknem másfél ezer év távlatából is látszódnak. Azt azonban, hogy pontosan milyen rendszer szerint éltek a helyiek, egyelőre nehéz megmondani.

Ablak a maják világára

A történészek szerint a maja kultúrákra jellemző volt a felülről történő szervezettség, azaz hogy az elit, aki piramisokban, templomokban vagy palotákban élt, meghatározta a környék törvényeit. Cerenben azonban eddig nincs nyoma annak, hogy felülről történő irányítás lett volna bármiben is, az eddigi leletek alapján úgy tűnik, hogy a helyiek maguk szervezték a saját gazdaságukat és mindennapjaikat.

Kép forrása: University of Colorado

„Ez eddig az első, tiszta ablak, amin keresztül beleshetünk az egykori maja népesség életébe és mindennapjaiba” – hangsúlyozta a feltárás fontosságát Sheets professzor.

A régészek eddig 12 épületet tártak fel, köztük lakóházakat, konyhákat, műhelyeket, vallási építményeket és egy közösségi szaunát is. Holttesteket azonban eddig nem találtak, ami miatt a kutatók arra következtetnek, hogy talán Ceren lakóit egy földrengés, vagy más jelenség figyelmeztethette a vulkán kitörésére, és ha mindent hátrahagyva is, de sikerül még idejében elhagyniuk a területet.

A legizgalmasabb kérdést most az jelenti, hogy az ásatások során mi mindent találnak még a régészek. Azon túl, hogy elképzelhető, hogy több épületet is találnak a hamu alatt, az sem zárható ki, hogy akár egy másik településre is bukkannak, hiszen a Loma Caldera vulkán hamuja több mint 5 négyzetkilométeres területet borít be.

Forrásdailymail.co.uk