Vannak még ma is érezhető következményei Csernobilnak?

Zabolai Margit
Írta: ,

1986. április 26-án történt az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben az atomenergia felhasználásának történetének legsúlyosabb katasztrófája következett be. Hogy pontosan hány ember halálához vezetett a sugárzás, arról nincsenek adatok, de feltehetően több ezren lehetnek. A tragédia pedig máig sokakkal együtt él, és nem csak a sugárzás az, ami még mindig mérhető a területen.

Gyászoló anyák

A Live Science szerint Kelet-Európa és a Szovjet Unió területén rengeteg orvos javasolta a várandós anyáknak az abortuszt, mondván, hogy a gyermekeik torzultan vagy végzetes betegségekkel születnének, holott ma már úgy gondolják, a sugárzás, aminek ezek az anyák ki voltak téve, túl alacsony volt ahhoz, hogy egészségkárosodást okozzon a magzatokban.

Mégis becslések szerint 100-200 ezer közötti azoknak az abortuszoknak a száma, amelyeket a radiofóbia miatt végeztek el.

Így a katasztrófa miatt még több édesanya veszítette el a gyermekét, mint akikről tudhatunk, és egészen bizonyos, hogy rengeteg nő él, aki máig hordozza a 33 évvel ez előtti, borzalmas veszteség tragédiáját.

A kutyák, akik meghalni születtek

1986-ban, amikor az atomkatasztrófa után megkezdték a kitelepítéseket, a környék lakói nem vihették magukkal a háziállataikat, és ahogyan az a Netflix sorozatában is látható, a lezárt területekre később csapatokat küldtek, hogy végezzenek a sorsukra hagyott állatokkal. Rengeteg felkavaró beszámoló maradt fent az evakuáló buszok után hosszú-hosszú kilométereken rohanó kutyákról, és az állatok tragédiája máig folytatódik: a lezárt területeken ma a hátrahagyott és életben maradt kutyák leszármazottai kóborolnak. Nekik soha nem lesz gazdájuk, soha nem is ismerik meg az ember közelségét, és a sugárzás miatt eleve rövidebb életre számíthatnak, a többség nem éli meg a hatodik életévét, miközben egy egészséges kutya várható életkora 10-13 év, de fajtától függően ennél akár sokkal hosszabb is lehet.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv