Érdekességek a pezsgőről, tanácsok pezsgőiváshoz

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Tudjuk, hogy a pezsgő francia eredetű ital, de az egész világ ismeri. Mi leginkább ünnepekkor fogyasztjuk, de a franciák szerint a nap bármelyik szaka alkalmas pezsgőivásra. 

Élettani hatásai

Ugyanazok, mint a bornál. Ha esténként mindennap meginnánk két pohár pezsgőt (vagy bort), és közben egészségtudatosan élnénk, hosszú életűek lehetnénk.

A pezsgő jó hatással van a szívműködésre, és elpusztítja a szervezetünkben a szabadgyököket, amelyek az öregedést és a betegségeket okozzák. 

Hogyan készül?

A alapbornak szánt szőlőket félérett állapotban szüretelik, amikor a cukortartalom a teljes érettséghez képest alacsonyabb, a savtartalom viszont magasabb.

A pezsgőkészítés alapja az erősen savas bor, amelyet a lassú erjedés során hirtelen lehűtenek, így az erjedés leáll, és bizonyos mennyiségű cukortartalom megmarad.

Egy idő elteltével bepalackozzák, és áthelyezik melegebb környezetbe, hogy a borban levő élesztők a palackban ismét életre keljenek, és ismét élősködni kezdjenek a cukron.

Az erjedési folyamatban termelődő szén-dioxid nem tud elszökni, ezért szétárad a borban, amíg a palackot ki nem nyitják.

A pezsgő hosszú, keskeny pohárban mutat legjobban, amelynek kihegyesített alja fokozza a gyöngyözést.

A pezsgők csoportosítása szín és cukortartalom alapján történik. Színük szerint vannak fehér, vörös és rózsaszín (rozé) borok.

Cukortartalmuk alapján megkülönböztetünk különlegesen száraz (brut), száraz (dry, sec), félszáraz (demi sec, medium dry), félédes (demi doux, semi sweet) és édes (doux, sweet) pezsgőket.