5+1 érdekes tény az alvásról, amit eddig nem is tudtál

Jankovics Anna
Írta: ,
5+1 érdekes tény az alvásról, amit eddig nem is tudtál
Vannak emberek, akik amint kinyílik a szemük, kipattannak az ágyból, és vannak, akik az utolsó percig húzzák azt, hogy kimásszanak a jó meleg takaró alól. Ezek az tulajdonságok személyenként változnak. Függ az életkortól, a nemtől, a munkánktól, a genetikától, az akarattól és a megszokástól. Manapság 20%-kal kevesebbet alszunk, mint egy évszázada. Leértékeljük az alvást, annak jelentőségét.
Alvásigény
Azt tudjuk, hogy a kisbabák alszanak a legtöbbet – 18 órát –, és ez az idő a kor előre haladtával egyre kevesebb lesz. A kamaszokra is jellemző, hogy képesek 10-12 órát vagy akár többet aludni, egyhuzamban. Ez azért van, mert az ember agya a fiatal felnőttkorra érik be teljesen, és az alvásnak ebben a folyamatban nagy szerepe van.
 
Az idős embereknek elég akár ötórás alváshossz is. A vegetáriánusoknak az alvásigénye kevesebb. Az aluszékonyság hátterében lehet betegség, kimerültség, míg az alvászavar hátterében is valamilyen kórok húzódhat meg.
Figyeljünk oda magunkra!
Fontos, hogy hogyan ébredünk, mert meghatározza egész napunkat.
 
Érdemes távolabb rakni az ébresztő órát, némi fényt csinálni ébredés után, megmozgatni magunkat, jót tesz a hideg-melegvizes zuhany, némi C-vitamin, akár citrom formájában.
 
Millió recept van, ám sokkal fontosabb lenne, ha tudatosan figyelnénk arra, hogy mennyit alszunk, és a mi a legfontosabb, ne sajnáljuk az időt arra, hogy szervezetünk regenerálódjon.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!