Engedd el, ami nem boldogít, és megnyugszol – idézetek Kurt Tepperweintől

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Sokan szeretnénk megszabadulni szorongásainktól, haragunktól, gondjainktól, helytelen énképünktől, és eszünkbe sem jut, hogy ezeket egyszerűen elengedhetnénk. Belső szabadságunk révén módunkban áll letenni, amit nem érzünk magunkénak. Lelki munkánk jutalma a nyugalom lesz. Kurt Tepperwein Ha nem boldogít, engedd el (Mérték Kiadó, 2006.) című könyvéből idézünk.

Ami fontos

„… világunkban, amelyben rég eluralkodott az anyagiasság és a külsőségek fontossága, egyre erősebben hallhatók az élet értelmére, a létre, a lét jelentőségére vonatkozó kérdések, és egyre több ember kezd komolyan foglalkozni a valóban fontos dolgokkal.

Ezek az emberek felismerték, hogy a boldogság nem a nagy házakban, a távoli utazásokban vagy a szőrmebundákban rejlik.

Rájöttek, hogy a külsődleges gazdagság felhalmozása csak rövid távon élvezetes. Ilyen módon azonban nem jön létre sem elégedettség, sem kielégültség, sem öröm. 

Természetesen nem káros luxuskörülmények között élni, és önmagunk felcicomázása sem bűn.

De mennyi ember tölti drága életének legnagyobb részét azzal, hogy anyagi javakat halmoz fel, amelyeket csak igen rövid ideig tud élvezni – földi tartózkodása idején –, aztán meg kell válni tőlük.”

Új életút

„És ha egyszer elhatározta, hogy mától új életutat követ, akkor ne hagyja, hogy ettől bárki vagy bármi eltántorítsa. Ne tekintse a vereség, a kudarc jelének, ha hirtelen megváltoznak a céljai.

Mindaz, amit eddig átélt, gondolt és elért, ahhoz volt szükséges, hogy olyanná váljék, amilyen mára lett: nyitottá az újra, fogékonnyá az élet lényeges dolgaira, és készségesnek arra, hogy új úton induljon el – mert a mély belső béke vágya tölti el.

Próbálja meg egy hegymászó helyébe képzelni magát, aki több órás kemény menetelés után döbben rá, hogy rossz utat választott – olyan utat, amely kétségkívül a szakadékba vezet. A hegymászó abban a pillanatban, azon a ponton fordul vissza, amikor és ahol ezt felismeri.

Akár az egész utat is megteszi visszafelé, hiszen tudja, hogy ez az életét menti meg. Önnel is hasonló történt: forduljon hát vissza! Az elején biztosan nehéz lesz egy kicsit, de hát jobb egy nehezebb, helyes és biztos út, mint egy könnyű, de rossz, amely a szakadékba visz.”