Miért ásítunk és mi értelme a csuklásnak? Az emberi test 5 rejtélye

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:

Biztosan veled is előfordult már, hogy rácsodálkoztál az emberi test valamely folyamatára, és azt gondoltad: jól kitalálta ezt a természet! Vannak azonban olyan apróságok is, amelyekkel mintha zátonyra futott volna az evolúció – vagy legalábbis az emberiségnek eddig nem sikerült rájönnie, hogy vajon mi volt az anyatermészet célja, mikor ezt az opciót beépítette.

A gyulladása elképesztő fájdalmat és komoly veszélyt jelent, eltávolítása után viszont semmiféle hátránnyal nem kell számolnunk – akkor mégis miért van vakbelünk?

Míg Charles Darwin úgy tartotta, hogy növényevő őseinknek az emésztéshez volt szüksége a vakbélre, és az evolúció során funkció nélkül maradt vissza ránk, addig az újabb elméletek úgy tartják, hogy a vakbél esetleg a szervezet számára fontos jó baktériumokat tárolhat.

Biztos magyarázat azonban egyelőre nincs arra vonatkozóan, hogy miért maradt itt az olyan sok bajt okozó kis szervecske.

A csuklás a rekeszizom akaratlan görcse, amely során gyors belégzés jön létre. Nem csak hogy nincs haszna, de egyenesen kellemetlen is, bár legtöbbször ártalmatlan jelenség és magától elmúlik.

A csuklást megszüntető házi praktikák lényegében arra a biológiai tényre vezethetőek vissza, hogy a magasabb vér-szén-dioxid-érték gátolja a rekesz aktivitását, így például a levegő visszatartása, vagy az ivás – ami közben szintén nem lélegzünk – megszüntetheti a csuklást. A megijesztés is azért működik, mert eltérő ritmusú belégzést vált ki, így megszüntetheti a kényszeres összerándulásokat.

Segíthet még a térdek mellkashoz szorítása, ami szintén a rekeszizmot ingerli, de ha a csuklás huzamosabb ideig nem akar múlni, vagy mindig visszatér, érdemes orvoshoz fordulni vele.

Fókuszban

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató