5 ember, aki történelmi katasztrófákat jósolt meg, de senki nem vette őket komolyan

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Ha Abraham Lincoln hallgatott volna Charles Colchesterre – a spiritualistára, aki figyelmeztette a merénylettel kapcsolatban – lehet, hogy nem lövik le és modern történelmünk egészen más képet mutatna. Ez nem egyedi eset, hiszen ha visszatekintünk az időben, sorra találunk olyan tragédiákat, amik elkerülhetőek lettek volna, ha az emberek figyeltek volna azokra, akik megjósolták őket. Az alábbi öt esetben az a közös, hogy senki nem hitt azoknak, akik előre megjövendölték, mi fog történni. Hogy mi a tanulság? Az, hogy csak azért, mert egy jóslat lehetetlennek tűnik, még nem feltétlenül őrültség.

Boisjoly rakétatervező volt egy NASA-nak bedolgozó cégnél. Ő volt az, aki felfedezte, hogy a Challenger űrrepülőgép gyorsítófokozatának tömítőgyűrűi nem működnek megfelelően, ugyanis hideg időben hajlamosak megkeményedni és emiatt nem zárnak rendesen.

A Challengert télen lőtték az űrbe és Boisjoly megpróbálta meggyőzni kollégáit arról, hogy még Floridában is túl hideg lesz ehhez.

Javaslatát semmibe vették, a tömítőgyűrűk kudarcának következtében pedig az űrsikló felrobbant és darabjaira esett szét. 1986 január 8-án a Challenger fedélzetén utazó hét űrhajós életét vesztette.

 

David Bernays és Charles Sawyer kutatók voltak, akik 1962-ben Peruban megmászták a Huascaran hegyet és észrevették, hogy az egyik hatalmas alapkövet alig tartja valami.

A kér férfi tudta, hogy a régióban gyakoriak a földrengések és azt is, hogy egy rezgés által előidézett óriási lavina elsodorná Yungay-t, a hegy lábánál levő kisvárost.

A perui kormány azonban úgy felháborodott jóslatukon, hogy kötelezték őket, hogy azonnal vonják vissza, különben börtönbe vetik őket, így a kutatók gyorsan elhagyták az országot.

Jóslatuk 8 év múlva teljesedett be, mikor a lavina Yungay-t teljesen elpusztította és 20.000 embert ölt meg.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba