5 ember, aki történelmi katasztrófákat jósolt meg, de senki nem hitt nekik

Kovács Andrea
Írta: , Frissítve:

Ha Abraham Lincoln hallgatott volna Charles Colchesterre – a spiritualistára, aki figyelmeztette a merénylettel kapcsolatban – lehet, hogy nem lövik le és modern történelmünk egészen más képet mutatna. Ez nem egyedi eset, hiszen ha visszatekintünk az időben, sorra találunk olyan tragédiákat, amik elkerülhetőek lettek volna, ha az emberek figyeltek volna azokra, akik megjósolták őket. Az alábbi öt esetben az a közös, hogy senki nem hitt azoknak, akik előre megjövendölték, mi fog történni. Hogy mi a tanulság? Az, hogy csak azért, mert egy jóslat lehetetlennek tűnik, még nem feltétlenül őrültség.

Az ember, aki feltalálta a penicillint – a világ első antibiotikumát – azt is megjósolta, hogy a baktériumok immunissá válnak majd rá. Mikor átvette orvosi Nobel-díját, beszédében is erre figyelmeztetett.

Ugyan nem jósolta meg konkrétan az MRSA megjelenését - ami egy rendkívül veszélyes szuperbaktérium, ami gyakorlatilag szinte minden antibiotikumnak ellenáll – de ha kollégái figyeltek volna szavaira, jobban felkészülhettek volna.

Egy évvel később ugyanis már megjelent a penicillin-rezisztens baktériumok első hulláma, Londonban.

Hogy Donald Trump elnöksége mekkora „katasztrófa”, az nézőpont kérdése, de annyi biztos, hogy egy Allan Lichtman nevű történész megjövendölte, hogy az Egyesült Államok első embere lesz majd.

Lichtman-re már csak azért is figyelni kellett volna, mert az elmúlt 30 év összes amerikai elnökválasztásának eredményét helyesen tippelte meg.

Sokan nevettek, mikor az ingatlanmágnás bejelentette, hogy elnök szeretne lenni, majd – Lichtman-en kívül – mindenkinek az ajkára fagyott a mosoly, mikor Trump lett a befutó.

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv