A legmesésebb elsüllyedt tengeri kincsek, amiket valaha találtak

Zabolai Margit
Írta: ,
A legmesésebb elsüllyedt tengeri kincsek, amiket valaha találtak

Kép forrása: pexels.com

A tengereket az emberiség régóta járja hatalmas hajóival, ám a víz mélye ma is szinte ismeretlen terület. Sok száz évvel ez előtt pedig, bármilyen mesés kincseket vittek is magukkal a szerencsétlenül járt hajók, úgy tűnt, hogy azok örökre odavesztek, és menthetetlenül elnyelte őket az ismeretlen. Napjaink kincsvadászai azonban sok éves kutatómunka – vagy éppen a véletlen szerencse folytán – újabb és újabb mesés drágaságokat fedeznek fel ott, ahol korábban még élő ember nem járt.

San José kincse

A „hajótörések szent gráljának” nevezett ezüst, arany és smaragd a San José spanyol gálya rakománya volt, melynek értéke ma dollármilliárdokra becsülhető.  A gálya 1708-ban a Kolumbiai Cartagena partjainál a brit hajókkal folytatott csata után süllyedt el. Háromszáz évvel később, 2015-ben, a roncsot az óceán fenekén fedezték fel.

A felfedezésről a nyilvánosság részletesen 2018 májusában értesült.

A REMUS 6000 nevű víz alatti jármű segítségével a Woods Hole Oceanographic intézmény segítette a hajó azonosítását, a felszínre hozatal pedig most is folyamatban van.

Caesarea aranya

Egy búvárkirándulás során gondtalanul lebegni biztosan feledhetetlen élmény. Ha mindeközben véletlenül felfedezel egy mesés, elveszett kincset, az garantáltan családi legenda lesz. Pontosan ez történt 2015-ben egy búvárklub tagjaival, akik az izraeli Caesarea ősi kikötőjében néhány arany érmét találtak, amikről először azt hitték, hogy játékpénz. Hamarosan azonban kiderült, hogy nagyon is értékes, 1000 éves aranypénzt találtak, ráadásul összesen több mint 2000 darabot. Arról, hogy ezek az ősi érmék hogyan kerültek a tenger mélyére, sajnos még nincs válaszunk, de a régészek és történészek keresik a válaszokat.