Elgondolkodtató idézetek szépségről és szeretetről

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

A szépség és a szeretet időtlen. Értünk vannak, kinyitják lelkünk kapuját. A bennünk élő szépség rádöbbent minket arra, hogy mindenki szerethető. A Vénusz Kódex ‒ A Szépség és a Szeretet könyve (Kassák Kiadó, 2010.) című könyvből válogattunk idézeteket híres szerzőktől.

Seneca: A harag ellenszere

Megalázott valaki? Vajon jobban-e, mint a görög filozófust, Diogenészt, aki éppen egy gyűlölködőt próbált lecsillapítani, amikor egy pimasz suhanc arcul köpte? Ő szelíden megjegyezte:

‒ Nem haragszom ugyan, de nem tudom, hogy nem kellene-e haragudnom.
Ha sikerül összerendezni egymással a lelkünket, könnyűszerrel lecsillapíthatjuk a másik és a magunk haragját ‒ mert nem csak mi akarunk egészségesek maradni, hanem gyógyítani is szeretnénk.

A kezdeti haragot a világért se próbáld meg rábeszéléssel lecsöndesíteni, mert az süket és esztelen. Adj neki időt.

A haladékban orvosság rejlik, amely segít majd; éppúgy, ahogy nem dörzsölgetjük a dagadt szemet, a sebekhez nem nyúlunk, mert a kezdődő betegségeket a nyugalom gyógyítja a legjobban.”

Anatole France: Emberi dolog

„Ha ötven millióan hisznek is egy ostobaságban, attól az még ostobaság

Mindig a saját gondolatainkat olvassuk ki mások gondolataiból ‒ az ember azt érti, ami ő maga. 

Az embereket nem a cselekedeteik alapján kell megítélnünk, hiszen azok a körülményektől függenek ‒ sokkal inkább titkos gondolataik és legmélyebb szándékaik szerint kell látnunk őket.”