Elektromosság és óvszer? 6 mai találmány, ami már az ókorban is létezett

Írta: ,

A régiek tudtak. Annyi különbséggel, hogy közben nem romboltak, nem bonyolítottak túl mindent. Egyszerűen csak ésszerűek és nagyon okosak voltak…

Gőzgép? Ókori találmány! Kép forrása: oszk.hu

1/6 Gőzgép? Ókori találmány!

Azt gondolod, hogy a gőzgépet nemrég találták fel? Nos, nem így van. Volt az ókorban egy alexandriai görög, aki i.e. 1. században élt: Hérón.

Játékos ember lévén, egy olyan, gőzzel működő szerkezetet talált fel, ami gyakorlatilag egy turbina.

Neve aeropil, azaz Hérón-labda néven ismert. Ez a gőzgép ókori őse. Egy fűthető tartállyal rendelkezett, ami a vizet melegítette. Ez egy csőrendszer segítségével a gőzt a labdába juttatta, ami onnan nagy nyomással jutott ki, így a gömb forgásba kezdett.

Hérón találmányának különlegessége, hogy mind a dugattyú, mind az aeropil, tehát a tudás birtokában volt, amivel megalkothatta volna a gőzgépet, ám erre nem gondolt. Talán nem is volt érett rá a civilizáció…

Ktészibiosz és a víz Kép forrása: Wikipédia

2/6 Ktészibiosz és a víz

Az úr matematikus és feltaláló volt. Apomnémata néven írt munkájában olyan gépet írt le, aminek segítségével létra nélkül fel lehetett jutni a városfalakon.


A matematikai szorongás – miért félnek a számoktól a nők?


Tervezett spirálrugót, amit nem használt fel – milyen kár. Számos gépet talált fel, melyek különlegessége, hogy a vizet használja fel. Tervezett szivattyút, de víziorgonát, automatákat és vízórákat is.

A tavalyi évben a Savaria Történelmi Karnevál, az ókori harcászati bemutató kezdetének „visszaszámlálását” végezte egyik találmánya, a vízóra is, melyet Szombathelyen állítottak fel. A tökéletes másolat három méter széles és négy méter hosszú volt.

Az antiküthériai szerkezet Kép forrása: Wikipédia

3/6 Az antiküthériai szerkezet

Azt gondolod, hogy a számológépet a 19. században találták fel? Tévedsz. Az első számológép az antiküthériai szerkezet.

A gép segítségével meg lehetett állapítani a naprendszer objektumainak pozícióját, a – nem egyenletes(!) – holdfázisok idejét, méghozzá úgy, hogy bármely dátumot be lehetett állítani rajta.

Keletkezése – elvileg – i.e. 205, ami onnan tudható, hogy egy i.e. 205-ben lezajló napfogyatkozás dátumát jelzi előre. Tehát ezelőtt kellett készülnie.

A szerkezet 40 darab bronz, kézzel készített fogaskerékből, tárcsából áll. Több mint 2000 írásjel, szimbólum található rajta.

Küthéria és Kréta között, Antiküthéria szigete mellett, egy elsüllyedt római hajóroncsban leltek rá. Rekonstruált modellje az athéni Nemzeti Régészeti Múzeumban látható.

Elektromosság? Már 2000 évvel ezelőtt is…

4/6 Elektromosság? Már 2000 évvel ezelőtt is…

Már maga a név is, hogy elektromosság, görög szó. Bagdadtól nem messze, 1936-ban olyan terrakotta vázákra találtak, ami meghökkentett mindenkit.

Az edényekben rézcső van, ami vasrudat foglal magában.

Két vége szigetelt, és a vasrúdon a korrózió azt jelzi, hogy valószínűleg sav volt az edényben. Ezt a dolgot pedig úgy nevezzük most, hogy elem, galvánelem. Úgy gondolják a tudósok, hogy galvanizálásra használták – mondjuk ezüstözésre.

A szerkezetet ki is próbálták, illetve annak pontos mását. Láss csodát, működik. Méghozzá 0.87V feszültséget hoztak létre.

Ám, hogy fokozzam a dolgot, Egyiptomban, a Denderai Templomkomplexumban van három olyan relief, ami a régészek szerint egy ókori villanykörtét ábrázol.

Óvszer – a régiek is óvatosak voltak

5/6 Óvszer – a régiek is óvatosak voltak

Köztudott, hogy a középkorban tombolt a szifiliszjárvány. Halálos betegség lévén, juhbélből óvszereket készítettek, melyek nem csupán hasznosnak bizonyultak, hanem némelyik esztétikai csodának is.

Casanova idejében már léteztek, ám az biztos, hogy ő nem használta annyit, mint kellett volna, mert elkapta az akkor még gyilkos kórt.

Az óvszer ettől az időszaktól is öregebb: már az ókori Egyiptomban is készítettek óvszert, méghozzá igen nagy hatékonysággal. Anyaga igen finom volt, és kenőcsökkel kenték be, hogy védelmet adjon.

A padlófűtés sem mai találmány

6/6 A padlófűtés sem mai találmány

A csatorna, a vízzel való ellátottság egy gazdag római kori háznak alaptartozéka volt. Innen már csak egy ugrás a padlófűtés.

Piszidia városában egy viszonylag jó állapotú kétemeletes házra bukkantak, aminek ilyen fűtése volt – és saját szaunája is. Egy, azaz egy kályha segítségével fűtötték fel a vizet, amiből a meleget nyerték az egész ház számára.

Elgondolkodtató: milyen tudás és tervezés szükséges ahhoz, hogy szivattyú híján az emeletre feljusson a melegvíz.

A régészek szerint ez az épület i.e. 25-ben épült és egészen a XI. századig állt használatban. Igen, az akkoriak még tudtak építkezni, és előre tervezni, gazdaságosan…