Elektromosság és óvszer? 6 mai találmány, ami már az ókorban is létezett

Jankovics Anna
Írta: ,

A régiek tudtak. Annyi különbséggel, hogy közben nem romboltak, nem bonyolítottak túl mindent. Egyszerűen csak ésszerűek és nagyon okosak voltak…

Gőzgép? Ókori találmány! Kép forrása: oszk.hu

Azt gondolod, hogy a gőzgépet nemrég találták fel? Nos, nem így van. Volt az ókorban egy alexandriai görög, aki i.e. 1. században élt: Hérón.

Játékos ember lévén, egy olyan, gőzzel működő szerkezetet talált fel, ami gyakorlatilag egy turbina.

Neve aeropil, azaz Hérón-labda néven ismert. Ez a gőzgép ókori őse. Egy fűthető tartállyal rendelkezett, ami a vizet melegítette. Ez egy csőrendszer segítségével a gőzt a labdába juttatta, ami onnan nagy nyomással jutott ki, így a gömb forgásba kezdett.

Hérón találmányának különlegessége, hogy mind a dugattyú, mind az aeropil, tehát a tudás birtokában volt, amivel megalkothatta volna a gőzgépet, ám erre nem gondolt. Talán nem is volt érett rá a civilizáció…

Ktészibiosz és a víz Kép forrása: Wikipédia

Az úr matematikus és feltaláló volt. Apomnémata néven írt munkájában olyan gépet írt le, aminek segítségével létra nélkül fel lehetett jutni a városfalakon.


A matematikai szorongás – miért félnek a számoktól a nők?


Tervezett spirálrugót, amit nem használt fel – milyen kár. Számos gépet talált fel, melyek különlegessége, hogy a vizet használja fel. Tervezett szivattyút, de víziorgonát, automatákat és vízórákat is.

A tavalyi évben a Savaria Történelmi Karnevál, az ókori harcászati bemutató kezdetének „visszaszámlálását” végezte egyik találmánya, a vízóra is, melyet Szombathelyen állítottak fel. A tökéletes másolat három méter széles és négy méter hosszú volt.