Eláruljuk neked a legnépszerűbb neveket abban az évben, amikor megszülettél. A tied is köztük van?

Kovács Andrea
Írta: ,
Eláruljuk neked a legnépszerűbb neveket abban az évben, amikor megszülettél. A tied is köztük van?

Kép forrása: unsplash

Az óvónénik már nem lepődnek meg a Noeleken és Jázminokon, de szinte egyáltalán nem találkoznak Erzsébetekkel vagy Gézákkal. Hogy a névdivat változik, egyes nevek háttérbe szorulnak, majd újra a listák élére kerülnek, teljesen természetes dolog. De tudod, hogy a te neved mennyire volt gyakori akkoriban, mikor születtél, és vajon később is gyakori volt-e? A magyarnevek.hu statisztikáiban utánanéztünk kicsit a dolgoknak.

A következő időszakban a fiú nevek körében is változás állt be, mintha ekkor az apukák is szívesebben adtak volna modern nevet a gyerkőcöknek.

A László ugyan továbbra is az élbolyban van, de már az 5.helyre került, az első helyen a Tamás áll, majd azt a Gábor, Péter és Zoltán követi.

A lányok körében hirtelen megjelenik, és rögtön az első helyre ugrik az Alexandra név, a régi nevek közül egyedül a Katalin marad népszerű, továbbra is a negyedik helyen áll.

A második leggyakoribb név a szintén újdonságnak számító Nikolett, a harmadik az Anita, az ötödik pedig a Krisztina lett, az Andrea leszorult a hatodik helyre.

Az előző évtizedben elterjedt Zoltán ekkor úgy megtáltosodott, hogy az addig egyeduralkodó Lászlót is kiszorította, és az első helyre került. A második leggyakoribb névválasztás az ebben az időszakban születetteknek a Gábor volt, a László csak a harmadik, míg a negyedik és ötödik helyen az Attila és a Péter állt.

A lányoknál komoly változások történtek, megjelentek a „modernebb” nevek, és nagyon gyorsan népszerűek is lettek: a leggyakoribb választás még mindig az Andrea volt, ezt követte a Krisztina, a Katalin, a Mónika és a Szilvia, hatodik helyre pedig már az Anita is bekerült.

Annak oka, hogy a lánynevek divatja gyorsabban változik, részben az is lehet, hogy jellemzően az apukák jobban ragaszkodnak ahhoz, hogy fiú csemetéjük a nevüket örökölje, míg a statisztikák szerint az anyák körében kevesebben ragaszkodnak ehhez, és szívesebben választanak modern, divatos nevet a lányuknak.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!