Eláruljuk, melyik a legritkább személyiségtípus a világon. Te is beletartozol?

Kovács Andrea
Írta: ,
Eláruljuk, melyik a legritkább személyiségtípus a világon. Te is beletartozol?

Kép forrása: unsplash

Sokan, sokféleképpen próbálták már nagyobb kategóriákba sorolni az embereket, bár természetesen ma már tudjuk, hogy mindenki egyedi, mindenki más – mégis vannak tulajdonságok, amelyekből nagyobb, általános csoportokat lehet felállítani. Ebbe a kategóriába viszont csak nagyon-nagyon kevesen esnek.

A Myers-Briggs Teszt

Ha valaha foglalkoztál pszichológiával, vagy töltöttél már ki néhány személyiségtesztet, akkor nagyon nagy valószínűséggel találkoztál már a Myers-Briggs Teszttel, ami bizonyos kérdések megválaszolása után egy koordináta rendszeren belül helyezi el a személyiségedet, egyúttal besorolva valamilyen kategóriába is. A teszt azért is népszerű, mert viszonylag részletes, és a kategóriákon belül is jól mutatja, hogy ki mennyire esik az adott személyiségtípus centrumába, vagy van inkább a szélén, viszonylag közel egy másik személyiségtípushoz.

A teszt egy négy betűből álló kódot ad meg a végén, ez jelzi a személyiségtípusodat, ami árulkodik arról, hogy mennyire vagy befelé vagy kifelé forduló, hogyan szerzel információkat és hogyan dolgozod fel azokat, hogyan hozol döntéseket, mik az erősségeid, milyen partnertípusok illenek hozzád, stb.

Ha még nem töltöttél ki korábban ilyen tesztet, illetve nem tudod, hogy te melyik személyiségtípusba tartozol a Myers-Briggs tengelyen, akkor egy online verzió segítségével itt megkaphatod a választ.

Igazi ritkaság: az INFJ típus

Ami a nagyobb kategóriákat illeti, a becsült statisztikák szerint legnagyobb arányban a Gondviselők állnak, őket követik az Életművészek, de már jóval kevesebben vannak az Idealisták és még kevesebben a Racionalisták.

Igazi ritkaságnak azonban az Idealisták csoportján belül található INFJ személyiségtípus áll, ez becslések szerint a teljes népesség mindössze körülbelül 1%-át teszi ki. (A nők esetében valamivel többet, körülbelül 1,5%-ot, a férfiak között valamivel kevesebbet, nagyjából 0,5%-ot.)

Ez a személyiségtípus az Idealisták csoportján belül a Mentorok, azon belül is a Tanácsadók kategóriájába esik. A teszt szerint az ebbe a csoportba eső emberek inkább intuitívak, introvertáltak, erősebben befolyásolják őket az érzéseik és könnyebben bíráskodnak. Kissé tartózkodóak, de hűséges barátok és erős, empatikus vezetők lehetnek.

Érdekesség képpen: a leggyakoribb személyiségtípus (körülbelül 13%) az ESTJ kategória – ők a Gondviselők csoportján belül az Ügyintézők, azon belül is az Ellenőrök közé tartoznak.Ez a legritkább személyiségtípus a világon. Te beletartozol?Kép forrása: avemario/depositphotos.com

Na de milyen külsőre a legritkább típus?

A személyiségjegyeknek és a külső megjelenésnek természetesen semmi köze nincs egymáshoz, de a külsőnket meghatározó fontosabb jegyek közül is meg lehet határozni, hogy mi az, aminek az előfordulására a legkisebb az esély. Kutatók szerint a legritkább haj- és szemszín párosítás a vörös hajú, kék szemű embereké: mindkét tulajdonság recesszív génekkel öröklődik, azaz nagyobb a valószínűsége annak, hogy ha valaki hordozza is az erre való „hajlamot”, a külsejében nem ez, hanem egy másik „örökség” fog megjelenni.

Egy vizsgálat szerint vörös haja eleve csak az emberiség 1-2%-ának van, míg kék szeme körülbelül 17%-nak, így technikailag a vörös haj és kék szem párosítást csak az emberek körülbelül 0,17%-át érintené, azaz az egész bolygón nagyjából 13 millió ember élne ilyen haj- és szemszín párossal.

A kutatók ugyanakkor hozzáteszik, hogy számos más tényező befolyásolja ennek a számnak az alakulását: vannak például populációk, ahol a kék szem, sőt olyanok is, ahol a vörös haj a leggyakoribb, így pontosabb arányt elég nehéz lenne tippelni.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv