Az egyedülálló nők a legboldogabbak - egy boldogságkutató szerint

Szabó Erzsébet
Írta: ,
Az egyedülálló nők a legboldogabbak - egy boldogságkutató szerint

A boldogság hihetetlenül relatív fogalom, de nekem mégsem a felhőtlen öröm jut az eszembe a legtöbb korombeli, szingli barátnőmről. Ebből is látszik, hogy nem szabad előítéletekkel élni, vagy éppen messzemenő következtetéseket levonni pusztán a baráti körünkben tapasztaltak alapján – Paul Dolan, egy viselkedéstudományi professzor ugyanis állítja, éppen az egyedülálló, gyermektelen nők a legboldogabban társadalmunkban.

Kik boldogok igazán?

A The Guardian magazinban megjelent cikk szerint a legutóbbi felmérések azt mutatják, hogy az életüket egyedül töltő, gyermeket nem vállaló nők boldogságindexe a legmagasabb. Ez sokaknak talán furcsa, de még meghökkentőbb, mennyit számítanak a körülmények, amikor a felméréseket készítik.

A Paul Dolan az egyik előadásában ugyanis kitért arra, hogy bár a felmérések többségükben megfelelnek az „elvárásoknak” (tehát annak, hogy a házasságban élő, családos emberek a legboldogabbak) ő sokszor mást tapasztal a saját kutatásai során. Megállapította ugyanis, hogy akkor, ha a házastársak mindkét tagja jelen van a kérdőív kitöltésekor, a felek sokkal pozitívabban nyilatkoznak és boldogabbnak állítják be magukat a valóságnál.

Azonban akkor, amikor a házastársak külön-külön válaszolnak ugyanarra a kérdőívre, már az egyedülállóak kerülnek a lista élére, és ők lesznek a legboldogabbak.

Szerinte a házasságnak köszönhetően a férfiak azért válnak elégedetté, mert megnyugszanak, nem lesz annyira kockázatos, kiszámíthatatlan az életük, többségükben jobban keresnek és ezzel együtt még a várható élettartamuk is megnő. Persze, bizonyos vonzónak tekinthető körülményekről le kell mondaniuk az otthoni béke érdekékében, de összességében a férfiak jól járnak a házassággal, még ha szeretnék is ezt eltitkolni.

De mi a helyzet a nőkkel?

Esetükben már nem ennyire derűsek a kilátások: értelemszerűen csak azok a nők válhatnak párkapcsolatban bántalmazott felekké, akik nem egyedülállóak, márpedig a boldogságfaktort ez a körülmény alaposan lehúzza. A fizikai és lelki bántalmazás a professzor szerint nagyban nő a párkapcsolatban élő nők esetében, legalábbis sokkal nagyobb, mint a nem férjezetteknél.

Legolvasottabb cikkek

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

Fókuszban

Nyugodt alvás a megfázás alatt is! A téli megfázások tünetei alváshiányhoz vezethetnek, mely akár egy éjszaka alatt is negatívan befolyásolhatja az agyműködésünket

5 stresszcsökkentő módszer, amivel leengedhetsz az év végi hajtásban

A hibrid autóké a jövő?

5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!