5 testrész, ami ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatod

Zabolai Margit
Írta: ,
5 testrész, ami ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomatod

Kép forrása: pictamz.com

Ti mind egyéniségek vagytok!” – mondja Brian a Monthy Python klasszikusában, de talán nem is sejti, milyen igaza van. Az ember ugyanis nagyon egyedi, és bár azt tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk és a DNS-ünk tökéletesen beazonosíthatóvá tesz bennünket, gondoltad volna, hogy az alábbi testrészeid sem olyanok, mint bárki másé?

Írisz Kép forrása: be-the-spark.tumblr.com

Amikor a filmekben a szupertitkos laboratóriumba való belépéshez nem csak a tenyér lenyomatára, de a szem „beolvasására is szükség van, már tudjuk, hogy valami csúcstechnikával dolgozó helyen járunk.

A mozivászon ez esetben nem is rugaszkodik olyan messzire a valóságtól: a DNS nem csak az írisz színét, de a mintázatát, rajzolatát is meghatározza és egyedivé teszi, olyannyira, hogy még a két szemed írisze sem teljesen azonos.

A szemben egyébként nem csak az írisz, a retina is egyedi, és bár nyomot többnyire egyik sem hagy a különféle bűncselekmények helyszínén, az azonosításra valóban kiválóan szolgálhatnak.

Fül Kép forrása: francesca.com.au

A füledben található hajlatok, domborulatok, porcok teljesen egyediek: ha most megfogod őket, gondolj arra, hogy te vagy az egyetlen a világon, akinek pontosan ilyen füle van!

Ami azt illeti, a fülünk lenyomata olyan nagyon egyedi és beazonosítható, hogy a Yahoo dolgozik is egy technikán, aminek köszönhetően a fülünk lenyomatával lehetne kioldani az okostelefont, így például fogadhatnál vagy indíthatnál hívást úgy is, hogy egyszerűen a füledhez érinted a telefonodat, más viszont nem tudná ugyanezt megtenni a te készülékeddel.