5 testrész, ami ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat

Zabolai Margit
Írta: ,
5 testrész, ami ugyanolyan egyedi, mint az ujjlenyomat

Kép forrása: pictamz.com

Ti mind egyéniségek vagytok!” – mondja Brian a Monthy Python klasszikusában, de talán nem is sejti, milyen igaza van. Az ember ugyanis nagyon egyedi, és bár azt tudjuk, hogy az ujjlenyomatunk és a DNS-ünk tökéletesen beazonosíthatóvá tesz bennünket, gondoltad volna, hogy az alábbi testrészeid sem olyanok, mint bárki másé?

Fül Kép forrása: francesca.com.au

A füledben található hajlatok, domborulatok, porcok teljesen egyediek: ha most megfogod őket, gondolj arra, hogy te vagy az egyetlen a világon, akinek pontosan ilyen füle van!

Ami azt illeti, a fülünk lenyomata olyan nagyon egyedi és beazonosítható, hogy a Yahoo dolgozik is egy technikán, aminek köszönhetően a fülünk lenyomatával lehetne kioldani az okostelefont, így például fogadhatnál vagy indíthatnál hívást úgy is, hogy egyszerűen a füledhez érinted a telefonodat, más viszont nem tudná ugyanezt megtenni a te készülékeddel.

Nyelv Kép forrása: the-man-195.tumblr.com

A nyelvnek saját alakja és textúrája van, az apró mélyedések és bordák rajta pedig teljesen egyedivé teszik, olyan egyedivé, mint amilyen az ujjlenyomatunk.

A nyelv alapján történő azonosítás hátránya, hogy kevés helyen hagyunk jól elemezhető lenyomatot a nyelvünkről, előnye viszont, hogy ezek a sajátosságot adó markerek ritkán sérülnek meg, hiszen a nyelv a szájon belül védve van, míg az ujjbegyeket könnyebben lehorzsoljuk, megvágjuk, megsebezzük.

Hogy a jövőben része lesz-e a rutinszerű azonosításnak a nyelvünk szkennelése, azt nem tudjuk, de állítólag már dolgoznak 3D képalkotási módszereken, amely a nyelv alapú azonosítást tenné lehetővé.