Egy új kutatás bebizonyította: lassabban öregszel, ha sok gyereked van

Nagy Niki
Írta: ,
Egy új kutatás bebizonyította: lassabban öregszel, ha sok gyereked van

Kép forrása: India Earl Photography

Arra gondolnánk, hogy a sokgyerekes anyukák hamarabb öregszenek: a sok stressz, a kevés magukra fordított idő és a gyakorlatilag 24 órás munka megterheli a szervezetet. Egy új kutatás azonban kimutatta, hogy azok, akiknek több gyereke van, sokkal lassabban öregszenek!

Hogyan öregszünk? Kép forrása: tarabishop.tumblr.com

Szaknyelven szeneszcenciának nevezzük az öregedés biológiai folyamatát, amely során a sejtszervecskék lebomlanak: félbeszakadnak, és lassan leamortizálják a szöveteket.

Egy friss kutatás kimutatta azonban, hogy a szülés minimalizálhatja a szövetsérüléseket, aminek következtében kevésbé öregszik a test. A kutatók szerint a szüléssel összefüggésbe hozható a telomerek hosszúsága – a telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található szakasz, melynek szerepe, hogy védje a sejtosztódás során a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. Ahogy osztódnak a sejtek, a telomer rövidül, és ha elfogy, a szövetek elhalnak.

Magyarul a szülés elősegíti ezeknek a telomereknek a fejlődését, ezzel pedig egészségesebbek lesznek a kromoszómáink.

Megcáfolt teóriák Kép forrása: littleunicorn.com

Eddig az volt az általánosan elfogadott álláspont, hogy a sok gyerek, a szülés, a megnövekedett stressz és a kevés alvás miatt éppen hogy felgyorsul a szövetek elhasználódása. Most azonban egy friss kutatás pont az ellenkezőjét bizonyította be.

A tudósok 94 guatemalai nőt vizsgáltak meg a Kaqchikel maja közösségből még 2000-ben, majd 13 évvel később újra mintát vettek tőlük. Összemérték a telomerek hosszát mindenkinél – annál is, aki kevesebbet, és annál is, aki többet szült. Az eredmények kimutatták, hogy a többgyerekes anyukáknak hosszabb a telomerük, mint azoknak, akik kevesebb gyereket hoztak a világra.