Égtek a boszorkányok? A 7 legismertebb történelmi mítosz

Zabolai Margit
Írta: ,

A történelem tanulás száraz évszámait és adatait az emberi történetek, apró legendák teszik szerethetőbbé és izgalmasabbá. Nem csoda hát, ha ezekre persze még akkor is könnyedén emlékszünk, ha nem tanítják őket az iskolában. Az alábbi hét mítosz is közkeletű, azonban nem igaz – vagy legalábbis nem egészen úgy történtek, ahogyan talán te is hiszed.

Einstein és a matematika Kép forrása: Wikipédia

Einsteinről több mítosz is kering, ezek közül talán az egyik legnépszerűbb, hogy a kiváló tudós az iskolában borzasztóan teljesített matematikából, és többször meg is bukott.

Ez azonban nem igaz, a fiatal Albert valójában a kezdetektől briliáns tanuló volt. A legenda alapját egyetlen balul sikerült vizsga adhatja.

A zürichi Swiss Polytechnic felvételi vizsgáján Einstein valóban nem ment át, ugyan matematikából és fizikából ezen a megmérettetésen is remekül teljesített.

Az igazsághoz azonban hozzá tartozik az is, hogy Einstein a vizsgát apai nyomásra, és az előírt kornál két évvel fiatalabban, 16 évesen kísérelte meg letenni.

Edison és a villanykörte Kép forrása: Wikipédia

Edison nevéhez számos nagyszerű találmány köthető, a villanykörte gondolata azonban – ha szabad így fogalmaznunk – nem az ő agyában villant fel először. az igazság az, hogy működő villanykörtét előtte már sokan készítettek, ám ezek olyan nagy mennyiségű energiával, és olyan rövid ideig működtek, hogy egyszerűen értelmetlen lett volna a használatuk.

Edison villanykörtéje csak egy tökéletesített változat volt, azonban ennek köszönhető, hogy az elektromos világítás előbb a gyárakban, majd az otthonokban is elérhetővé vált.