Drasztikusan fogy a Föld víztartaléka - ne engedd, hogy unokáid szomjazzanak

Jankovics Anna
Írta: ,

Az a kisebbik gond, hogy az energiaforrások kiapadnak, és közeleg az energiaválság. Az emberiség egyik rémálma, hogy a Földről, a kék bolygóról elfogy az iható víz. Nos, én nem ettől félek... inkább attól, hogyan csinálnak majd a víz ihatóvá tételéből egy hatalmas üzletet, nagyobbat, mint a kőolajból – miközben milliók fognak szomjan halni, milliók lesznek zsarolhatók, kizsákmányolhatók a vízhiány következtében. Ne engedd, hogy így legyen!

A Föld vizei

A Földön elérhető vizek 93 százaléka sajnos nem iható, mert sós tengervíz. Sőt, ez a víz nem csak az embereknek, állatoknak alkalmatlan, hanem locsolásra is.

A maradék – iható – víz nagy része „jégbe fagyva” található meg a felszínen.

Tehát minimális az vízmennyiség, ami különösebb – és költségesebb – kezelés nélkül használható, iható. Mondhatnánk azt is, hogy a jéggé fagyott vizet csak fel kell melegíteni.

Ám arra nem gondolunk, hogy ez igen költséges, ahogy arra sem gondolunk, hogy hogyan szállítanánk ilyen mennyiségű vizet A pontból B pontba, és hogyan tárolnánk azt.

Mire megy el a víz?

A víz nagy részét, a háromnegyedét viszi el a mezőgazdaság és állattenyésztés. Ami marad, abból fedezzük az ipar vízfogyasztását, és az emberek hétköznapi létéhez szükséges vízmennyiséget.

Az elmúlt száz évben olyan méreteket öltöttek a „modern élet” által ránk kényszerített vízpazarlási szokások, melyek kapcsán újra felül kell vizsgálnunk: megengedhetjük-e ezt magunknak.

Hiszen, ha így folytatjuk, unokáink szomjazni fognak, vagy olyan árat fognak fizetni egy-egy pohár vízért, mint most mi az aranyért.