Döbbenetes kísérlet: az öregedés meggátolható?

Jankovics Anna
Írta: ,
Döbbenetes kísérlet: az öregedés meggátolható?

Van egy mondás, miszerint senki sem szeretne száz évig élni, csak aki épp 99 éves. Az ember ragaszkodik az életéhez, de alapvetően nem mindegy, hogy milyen minőségben éli le utolsó éveit. Az ember még a halálnál is jobban fél az öregedéstől – a kiszolgáltatottságtól, az ,,elcsúnyulástól”, az elbutulástól.

A titok: a kommunikáció

A sejten belüli kommunikáció a titka az öregedésnek – állítólag. A mitokondriumot ( a sejt akkumulátora) vizsgálva arra lettek figyelmesek a kutatók, hogy a mitokondrium és a sejt többi része közötti kapcsolat, kommunikáció az idő múlásával egyre gyérebb lesz, sőt, ha megszűnik, felgyorsul az öregedés.
Ezt a kommunikációt egy vegyület, a NAD biztosítja, ami életünk során egyre csak fogy. Arra is felfigyeltek a kutatók, hogy a kalória bevitel csökkentésével és az intenzív mozgással meg lehet állítani a NAD fogyását.

Egerek és emberek

Egereken tesztelték azt, hogy milyen hatással van állapotukra, ha ezt a vegyületet kívülről adagolják nekik. A két éves állatok állapota – az izmok vizsgálata és az inzulin anyagcsere szerint – a hat hónapos állatokéval volt azonos.
Ez a kísérlet nem csak a fiatalság megőrzése szempontjából fontos, hanem a miatt is, mert a további kutatások azt is vizsgálják, hogy a NAD-dal lehet-e gyógyítani a cukorbetegséget, meg lehet-e őrizni hosszútávon az egészséget.

Fókuszban

A legfinomabb snackek, amiket rohanós napokon a táskámba szoktam dobni

Az 5 legfinomabb tejes kávé recept, amiért minden nő odavan

Megéri hibrid autóval járni (?)