Emiatt hajlamosabbak a depresszióra a kreatív emberek

Nagy Niki
Írta: ,
Emiatt hajlamosabbak a depresszióra a kreatív emberek

Általában megfigyelhető, hogy a nagy művészek hajlamosabbak a magányra és a befelé fordulásra – friss kutatások szerint ez nem a személyiségükkel vagy a zsenialitásukkal, hanem a kreativitásukkal függ össze, és azon múlik, hogy az agyuk hogyan viszonyul a környezetükhöz.

A kreatív agyak másképp működnek Kép forrása: theberry.com

Pszichológusok szerint a kevésbé kreatív emberek sokkal könnyebben alkalmazkodnak a környezetükhöz, és jobban kezelik az új helyzeteket.

Ezzel ellentétben a kreatív emberek nem feketén vagy fehéren, hanem szürkén látják az egész világot, és főleg belső konfliktusaikat: annyi kérdésük, elképzelésük és elméletük van a történésekről, hogy képtelenek annyira rugalmasak maradni, mint kevésbé kreatív társaik.

Kérdeznek, vívódnak, analizálnak – ami az elszigetelődés, magány és depresszió felé vezető utat kövezi ki, legalább is gyakrabban, mint azoknál, akik nem agyalnak ennyit a dolgokon.

Befelé fordulás felsőfokon Kép forrása: tjdrysdale.com

A kreatív típusok pontosan ezért általában introvertáltak, azaz inkább befelé fordulnak, és kevésbé nyitottak, mint a többiek. Megvívják a saját csatájukat magukban, és addig elemezgetik és figyelgetik a dolgokat, amíg végül úgy nem érzik, hogy tényleg egyedül vannak.

Persze ez általánosítás, és nem minden kreatív elme lesz depressziós, de a hajlam az ilyen világnézet és az agy kicsit más működése miatt sokkal erősebb bennük. Érdemes azonban ilyenkor arra gondolni, hogy ahogy a kreativitással, úgy a magánnyal sincs egyedül az ember, és pontosan ezek a különbségek tesznek különlegessé mindenkit. Nancy Andreasen idegkutató szerint az első dolog, amit a magánytól szenvedő kreatívoknak meg kell érteniük az, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!