5 dolog, amit nem tudtál a csókolózásról

Írta: ,

Csókolózni jó – ezt eddig mindenki tudja, de azért van ám itt más is! Az alábbi információk talán meglepnek, de még egy okot is adhatnak, hogy adj egy nagy puszit a szerelmednek. Persze, ha smárolás közben nem ezekre gondolsz majd, azt is teljesen megértjük.

A leghosszabb filmes csók

1/5 A leghosszabb filmes csók

Nem biztos, hogy az idő a legfontosabb faktor egy csók szempontjából, de azért mégis érdekes, hogy a filmek heves csókjelenetei általában azért nem tartanak olyan hosszan, vagy legalábbis nem mutatják őket.

Nem úgy az Elena Undone (A lelkész felesége) című 2010-es filmben, ahol minden idők leghosszabb filmes csókjelenetét vitték vászonra: az összesen 3 perc 24 másodperces csók két hölgy között „csattan el”, megdöntve ezzel a korábbi 3 perc 6 másodperces rekordot, amit a nézők az 1941-es You’re In the Army Now című moziban láthattak.A jelenetet itt nézheted meg (persze csakis, ha elmúltál 18!)

Akár az anyaméhben Kép forrása: unsplash

2/5 Akár az anyaméhben

Egy német kutató, Onur Güntürkün a csókolózás mikéntjét vizsgálta, és ehhez három különböző ország nyilvános helyein – parkokban, reptereken, strandokon – figyelt meg csókolózó párokat. Bizarr foglalatosságnak hangzik, de maradjunk annyiban, hogy a tudományos kíváncsiság hajtotta.

Güntürkün végül arra jutott, hogy az emberek nagy része – körülbelül 2/3-a – csókolózás közben akaratlanul is jobbra hajtja a fejét, függetlenül attól, hogy jobb- vagy balkezes. A kutató szerint ennek az az oka, hogy a legtöbb embernek az anyaméhben is erre billen a feje, ez az ösztön pedig a későbbiekben is megmarad.

A jó hír az, hogy ami neked a jobb, az a veled szemben álló partnerednek a bal, így biztos, hogy csókolózás közben nem fog összeakadni az orrotok.

3/5 Csókfóbia

A csókfóbia egy létező félelem, amit a pszichológusok philemaphobiának neveznek. Elsősorban a fiatal vagy még nem túl tapasztalt csókolózókat érinti, de bármilyen életkorban előfordul, és a puszta gyakorlás nem mindig segít, van, hogy terápiára van szükség a szorongás oldásához.

Olyanok is vannak, akik nem a csókolózás intimitásától, hanem a csók során kicserélődő körülbelül 80 millió baktériumtól félnek. Nekik jó hír lehet, hogy a vizsgálatok szerint ez a baktériumcsere – ha két egészséges ember között zajlik – semmiféle káros hatással nincs, sőt javítja is az immunrendszert.

Miért X? Kép forrása: unsplash

4/5 Miért X?

Az X vagy az XO gyakori „rövidítése” vagy jelzése a csóknak írásban, de vajon miért éppen ez a betű jelöli az írott cuppanást? Egy népszerű magyarázat szerint a középkorban, amikor viszonylag sokan nem tudtak még írni vagy olvasni, a dokumentumokat egy X-szel „szignózták”, ami Krisztus nevének rövidítése volt, nagyjából azt jelezve, hogy ő a tanújuk arra, hogy valóban látták és elfogadták az írottakat – még ha érteni nem is értették azt.

Az X helyét ez után sokan tiszteletből meg is csókolták, így alakult ki, hogy az X a csók helyét jelölje a mai levelekben is. A magyarázatot nem mindenki fogadja el feltétel nélkül, de az bizonyos, hogy érdekes gondolat.

5/5 Bajusszal tilos!

A valamilyen rejtélyes oknál a törvénykönyvekbe került és ott felejtett különös szabályozások közül a csókra vonatkozóan is akad jó néhány.

Iowa és Indiana területén például a törvény betűje szerint tilos bajszos férfiaknak nyilvános helyeken nőkkel csókolózniuk, Coloradoban tilos egy nőt álmában – vagy általában, egész vasárnap – megcsókolni, Florida államban pedig a férjek nem csókolhatják meg a nejük keblét, bár arról nem szól a törvény, hogy más asszonyok dekoltázsára is vonatkozik-e a tiltás.