Kíváncsi vagy az őseidre? Oldalak, amik segítenek felállítani a családfát

Zabolai Margit
Írta: ,

Honnan jöttünk? Hogy hívták a dédi legkisebb húgát? Mivel foglalkozott az ükapánk? A családfakutatás egy kedves és érdekes hobbi, és bár profikat is megbízhatsz vele, hogy feltérképezzék őseidet, egyáltalán nem reménytelen az ügy akkor sem, ha magad fogsz a keresésbe.

Jó, ha van néhány kiinduló adat

Tavaly karácsonykor azzal leptem meg az anyukámat, hogy jópár generációra visszamenőleg elkészítettem a családfánkat. Az öröm hatalmas volt, de a kutakodás közben én is nagyon jól éreztem magam, izgalmas volt újabb és újabb kis részleteket kideríteni a múltból, ráadásul van valami izgalmas abban, ahogy az ember holtpontra jut, majd talál egy keresztnevet, egy születési dátumot, bármiféle kis kapaszkodót, amin újra be tudja indítani a gépezetet.

Szerencsére vannak olyan weboldalak, amikkel akár otthon, néhány kattintással is sokat kideríthetsz, de persze valamiféle kiindulási adat nem árt. Ameddig csak tudod, írd össze a felmenőid nevét, születési (és esetleg halálozási) dátumát, a házasságkötés idejét. A testvérek nevének ismerete szintén jól jöhet, amikor meg kell próbálnod beazonosítani mondjuk az ükszüleidet, főleg, ha gyakori a családnevük. Szintén segíthet, ha tudod, hogy mi volt a foglalkozásuk, hol születtek, de óriási segítséget jelent, ha tudod, melyik felekezethez tartoztak.

Arra készülj fel, hogy családfát összerakni nem egy délután műve: hagyj magadnak időt, jegyzetelj ki mindent, amit találsz, és ne akarj minél hamarabb végezni, hiszen itt tényleg az apró részletek, a megismerés maga az, ami az örömöt adja.

Online elérhető anyakönyvek

A genealogia.blog.hu szépen összegyűjtötte az online elérhető anyakönyveket, legyenek azok polgáriak, vagy valamilyen egyházhoz tartozóak. Nagyban segíti a kutatást, hogy nem csak a mai Magyarország, de számos határon túli, magyarok lakta terület anyakönyvei is megtalálhatóak itt. Én egyszerűen azt csináltam, hogy kikerestem a dédszüleim házasságkötésének bejegyzését – ők voltak az utolsók, akiket név szerint is ismertem, a legidősebb gyermekük születési dátumából pedig a dátumot is nagyjából be tudtam lőni – itt pedig szerepelt az ő szüleik neve is. Nem volt más dolgom, csak a nevük ismeretében kikeresni az ő házassági bejegyzésüket, és azon az ő szüleik nevét, és így tovább… Mindez persze nem megy gyorsan, de ha szívesen lapozgatsz régi anyakönyveket, akkor minden percét élvezni fogod a kutatásnak!

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!