A leginkább családbarát országok – És a legkevésbé az Unicef szerint

Zabolai Margit
Írta: ,
A leginkább családbarát országok – És a legkevésbé az Unicef szerint

Kép forrása: unsplash.com

Hol a legjobb gyereknek lenni, hol maradhat otthon a legtovább a szülő, hol támogatják, hogy otthon legyen apa is, és hol okoz a legkevesebb fejfájást anyagiak terén a gyermekvállalás? A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 41 országának gyermekgondozási és szülői szabadságára vonatkozó politikáját elemezték az Unicef kutatói.

Magyarország a középmezőnyben

Az átfogó vizsgálat eredményeként a kutatók 41 országot (31 európait és 10 európán kívülit) rangsoroltak az alapján, hogy mennyire családbarát az adott állam. A lista felállításához figyelembe vették az anyák számára elérhető szülési szabadságot, az apák számára felkínált szülési szabadságot, valamint a gyermek három éves koráig, illetve a három éves kor és iskolakezdés közötti gyermekgondozási lehetőségeket, tehát például a térítésmentes óvodai, bölcsődei helyeket, munkahelyi gyermekmegőrzőket, stb.

A kijelölt szempontok alapján az összesített listában végül Svédország került az első helyre, vagyis az OECD országai közül ez a leginkább családbarát.

A második Norvégia, a harmadik Izland, a negyedik Észtország, az ötödik pedig Portugália. Németország a hatodik, a finnek a 12. helyen állnak. Bár nyilvánvaló, hogy egy ország családpolitikáját nagyban meghatározza az ország mentalitása, a finnek országához nagyban hasonlító Észtország azért tudott ennyire elhúzni, mert 85 hetes szülési szabadságot kínál az anyáknak, a leghosszabbat a vizsgált országok között. Ezt egyébként Magyarország követi a 72 héttel, majd Bulgária 61 héttel, de a többi szempontot is figyelembe véve az összesített listán Magyarország csak a 17., Bulgária pedig a 20. helyen végzett.

Az Egyesült Királyság a 28., Ciprus a 29., Görögország és Svájc pedig a 30. és 31. helyen végeztek, vagyis ezek a legkevésbé családbarát országok Európában.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?