Bűvös kocka, Kádár-kocka és kubizmus: kockaimádó magyarok

Jankovics Anna
Írta: ,

Mi magyarok, úgy tűnik, „kubisták” vagyunk. Tehát kockaimádók, ami múltunk része, és úgy tűnik, kezd önálló életre kelni. Ilyen kocka életünkből a bűvös kocka, a Kádár-kocka, és Réth Alfréd kubista festő művei.

 

Bűvös kocka, kicsit másként Kép forrása: arrestedmotion.com

1974 óta elég nagy utat járt be ez a játék, olyannyira, hogy neve is megváltozott, hiszen már Rubik-kockának nevezik.

Tavaly volt 40 éves, így újra a figyelem középpontjába került. Mindenkit megihletett, nem csak a logikaimádókat. Nem csak számtalan variációja létezik, hanem neve is fogalommá, és humor forrásává vált.

A bonyolultságot szimbolizálják vele, a „lehetetlen küldetést” – például, hogy a melltartó kapcsa ilyen bonyolult a férfiak számára.

A bűvös kocka művészetre is alkalmas. A vizuális művészet egyik irányzata a Rubik-kockát használja fel, RubikCubism és Rubik-kocka Art néven.

Az egyik művészt Pete Fecteau-nak hívják, aki monumentális és elképesztő, részletekben gazdag képeket készít a kockákból.

RubikCubism Kép forrása: dashka-kot.ru

Martin Luther King képét 4242 db kockából rakta ki Pete Fecteau, melynek 1000 kg a súlya.

Rubik-kockából Josh Chalom és öt asszisztense megalkotta Leonardo Da Vinci Az utolsó vacsora című festményét is.

Két hónap alatt. A kész mű 4000 kockát tartalmaz, mely Guinness-rekord


Jártál már Itáliában? 20 kihagyhatatlan látnivaló Olaszországban


Nagyszerű játékot, időtöltést kínál az embereknek a kocka ilyen jellegű felhasználása. Az interneten rengeteg mintát találhatunk, ha erre az igen költséges és időigényes hobbira adjuk a fejünket.

A Rubik-kocka már elkészült „arcképcsarnokában” szerepel Elvis, Marilyn Monroe, Einstein, Audry Hepburn, James Dean és még sokan mások.