Briliáns idézetek Sir Winston Churchill tollából

Jankovics Anna
Írta: ,
Briliáns idézetek Sir Winston Churchill tollából

Teljes neve Sir Winston Leonard Spencer Churchill, akiről többnyire csak azt tudjuk, hogy politikus volt, ám azt már kevésbé, hogy Nobel-díjas író is. Ha rá gondolunk, egy kopasz, mosolygós tekintetű, mégis tiszteletet parancsoló küllemmel rendelkező idős férfi jut eszünkbe. Humora sajátságos, lényeglátása kiváló, ahogy a szavakat is kiválóan forgatta.

Érdekességek Churchill-ről

1895-ös fiatalkori fotó szerint Churchill igen vonzó fiatalember volt.

Azért került katonai iskolába, mert igen rossz diák volt. Iskoláit befejezve, célratörő fiatalemberként, szolgálatot teljesítőként igen sok szabályt megszegve, a londoni lapoknak írt, mint haditudósító.

Többek között – 1895-ben – megjárta Kubát. Innen ered szenvedélyének tárgya is, a szivar.

Nem hitt Istenben. Úgy vélte, hogy „az emberiség egy Isten nélküli világban a fejlettebb és fejletlenebb népek közötti küzdelemre van ítélve”.

Ez, mármint a küzdelem, céltudatosságának, összeszedettségének egyik alappillére.

Termékeny, főleg történelmi író volt, aki 60 éven keresztül politizált. Az első és második világháborúban komoly politikai tisztségeket töltött be. 1955-ben vonult vissza.

A nemes emberi tulajdonságokról

„A legnagyobb dolgok mindig egyszerűek, és egyetlen szóval ki lehet fejezni őket. Szabadság.

Igazság. Becsület. Kötelesség. Irgalom. Remény.”

„Az egyetlen útmutató az emberhez a lelkiismerete; az egyetlen pajzs tetteink becsületességének és őszinteségének emléke. Nagyon meggondolatlan dolog végigsétálni az életen e pajzs nélkül, mert reményeinket olyan gyakran gúnyolja ki a kudarc és borulnak fel terveink. De ezzel a pajzzsal, még ha játszik is velünk a sors, mindig becsületesen menetelhetünk.”

„A nagyság ára a felelősség.”

„Nem csak ahhoz kell bátorság, hogy az ember kiálljon és beszéljen, hanem ahhoz is, hogy leüljön és meghallgassa a másikat.”