Brájen is a listán van! Íme az utóbbi évek legnépszerűbb babanevei

Írta: ,

Bár hazánkban is egyre több teljesen új keresztnevet anyakönyveznek, egy adott évben akár több ezer újszülött kapja meg ugyanazt a nevet. A statisztikák alapján szépen nyomon követhető, hogyan változik a névválasztási kedv – cikkünkben az elmúlt évek leggyakrabban adott keresztneveit gyűjtöttük össze!

Anna örök Kép forrása: jane.com

1/4 Anna örök

A héberből átvett Anna vitathatatlanul a leggyakrabban adott női név hazánkban. Már az Árpád-korban is sokszor kapták ezt a nevet a lánygyermekek, népszerűsége pedig évszázadokon át kitartott. A hatvanas években aztán ez csökkenni kezdett, 1980-ra már az első 25 leggyakrabban adott női név között sem szerepelt, majd a kilencvenes években ismét felkapták, és népszerűsége újra nőtt.

Olyannyira, hogy 2003-ban már az első volt a leggyakrabban adott női nevek listáján, és eme helyezését tartotta is további öt évig, mígnem 2009-ben kiütötte a nyeregből az egzotikus hangzású Jázmin, mely a következő évben is bitorolta a trónt.

Aztán 2011-ben Hanna vette át a vezetést, aki azóta is minden évben a lista élén áll, Anna pedig továbbra is ezüstérmes a képzeletbeli dobogón.

Bence, Máté és társaik Kép forrása: babble.com

2/4 Bence, Máté és társaik

Mondhatnánk, hogy a Bence a fiúnevek Annája, ugyanis miután 2001-ben átvette a vezetést az előző év listavezetőjétől, Dánieltől, folyamatosan az élen áll.

A legnépszerűbb fiúnevek négyes fogatába a Bencén kívül még a Máté, a Levente és az Ádám tartozik, és nagyon érdekes, hogy az utóbbi 15 évben még a sorrendet is tartotta a fiús szülők névadási gyakorlata – kivéve a 2010-es évet, amikor is Ádám a hatodik helyre csúszott, helyére pedig Dávid került, de csak 1 évig.

Rövid és egyszerű Kép forrása: babyaspen.com

3/4 Rövid és egyszerű

A női és férfinevek népszerűségét vizsgálva elmondható, hogy az utóbbi néhány évben a rövidebb, egyszerű hangzású neveket választják gyakrabban a szülők.

A női nevek esetében a már említett Hanna és Anna mellett az első tíz között szerepel a Lili, a Luca, a Nóra, a Zoé, az Emma, de nem sokkal marad le a Fanni vagy a Réka sem, valamint az elmúlt évek egyik felfedezettje, a Léna, mely 2006-tól kezdve egyre népszerűbb, 2015-ben már a 15. volt a listán.

Hagyományos női neveket elvétve találni az élbolyban, pedig a Viktória még a kétezres évek elején is igen népszerű volt, olyannyira, hogy 2002-ben vezette a listát, 2015-ben pedig a 18. helyre szorult vissza. Ha már a királynői neveknél tartunk, az Erzsébet 2000-ben még fenn volt a listán, a 84. helyen, 2001-ben ő volt az utolsó, a következő évtől fogva pedig már nem szerepel a 100 legnépszerűbb anyakönyvezett női név között.

Különleges és hagyományos Kép forrása: eslamoda.com

4/4 Különleges és hagyományos

A már említett legnépszerűbb férfinevek mellett a különleges hangzású Marcell és Dominik is a top 10-be került 2015-ben, akárcsak az Áron vagy a Noel.

A modern nevek mellet a hagyományos nevek népszerűsége is töretlen, mely talán összefügghet azzal a tendenciával, hogy a kisfiúk napjainkban is gyakran kapják az apukájuk nevét – legalábbis erre utal, hogy 2015-ben a László a 20., az András a 27., az István pedig a 31. a 100-as listán (megelőzve Benettet).

Érdekes, hogy a tavalyi évben felkerült a listára Brájen is, összesen 78 újszülöttet anyakönyveztek ezen a néven – pont annyit, ahány Kolost.