Minden idők 5 legbotrányosabb fotósa: arcpirító képeket készítettek

Zabolai Margit
Írta: ,

Cuki babafotók, mosolygós esküvői képek és céges karácsonyi partik – ezek azok a témák, amiket az alábbi fotósok nem vállaltak, helyette viszont készítettek olyan képeket, amelyek akár teljes egészében átformálták azt, ahogyan ma a vizuális művészetekről beszélünk.

Fényképezte Andy Warholt, Deborah Harry-t és Patty Smith-et, portréfotóival elismert részese lett a New York-i vizuális művészeknek, de sokaknál kiverte a biztosítékot homoerotikus vagy szadomazochista képeivel, amelyekkel az amerikai kultúrháború első sorába állt.

1989-ben egy múzeum kitiltotta a szóló kiállítását, és ezzel szenvedélyes párbeszéd indult meg az úgynevezett „obszcén” művészet állami támogatásáról. Mapplethorpe fényképeivel mindenképpen hozzájárult ahhoz, hogy a művészet határairól és az alkotás szabadságáról beszélni kezdjünk.

Ja, és készített magáról egy önarcképet, amin a kamera felé fordított ánuszába helyez egy ostort.

Ha már a határok feszegetéséről van szó…

Karrierje korai szakaszában a cseh fotós egy pincében dolgozott, a kommunista titkosrendőrség elől bujkálva.

Munkáinak többsége mind a mai napig ilyen zárt terekben, szobákban készül, hogy aztán a különlegesen színezett képek szinte szétrobbantsák a kereteket a szürrealista szimbolizmussal, politikai metaforákkal és a szexszel.

Sok, sok, nagyon sok szexszel.

Témái és képei még a sokat látott, 21.századi közönségnek is néha soknak bizonyulnak, olyannyira, hogy például 2011-ben a Ballarat International Foto Biennále-ről kitiltották az egyik képét, mert túlságosan felkavarónak találták azt.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!