Bortanácsok kezdőknek + 7 alap bor, amit bátran választhatsz, mert ízleni fog

Zabolai Margit
Írta: ,
Bortanácsok kezdőknek + 7 alap bor, amit bátran választhatsz, mert ízleni fog

Kép forrása: canva.com

Azt szokták mondani, hogy a borok élvezetéhez fel kell nőni. Tényleg kell egy kis tapasztalat, hogy az ember megtanulja élvezni ezeknek a fűszeres, aromás, savas italoknak az értékelését, de ha egyszer sikerül, rá fogsz jönni: minden palack bor egy-egy költemény!

Szerezz be néhány jó minőségű poharat!

Azok, akik komolyan veszik a borozást, igazi pohárgyűjteménnyel rendelkeznek, hiszen sokat dob a bor élvezetén, ha a megfelelő magasságú, szélességű, anyagú pohárból iszod. Persze nem kell rögtön 42 különböző borospoharat beszerezned, de egy univerzális, jó minőségű üvegpohár elengedhetetlen.

Keress közepes méretű poharakat, amelyek üvegből készültek és vékony a karimájuk – ezek decens eszközei lesznek a bor élvezetének, bármilyen fajtát választasz is. Ha szeretnéd, hogy a poharak sokáig szépek legyenek, kézzel mosd el őket, de ha alkalmasak a gépi mosásra, akkor is mindig a mosogatógép felső tálcájára kerüljenek, mert itt kevésbé veszi őket igénybe a vízsugár.

Jegyzetelj!

Annak, hogy megtaláld a számodra ideális borokat, egyetlen módja van: ki kell őket próbálni. Nem biztos azonban, hogy kezdő borozóként egy hét múlva is fogsz emlékezni rá, melyik is volt az a palack, amelyik olyan jól illet a csirkéhez, és melyik volt, amit mindenki dicsért, neked mégsem jött be.

Vezess egy füzetet vagy csak jegyzetelj a telefonodba: ha bárhol megkóstolsz egy bort, írd le a pincészet nevét és a bor fajtáját, hogy mihez ittad, milyen ízeket éreztél benne és mennyire ízlett.

Nem baj, ha nem ismered a borászati szakkifejezéseket, most csak magadnak jegyzetelsz! Bár egy borkóstoló kurzuson rengeteget tanulhatsz, képzett és kezdő borozóként annak eldöntése, hogy valami ízlik-e vagy sem, egyaránt rád marad!

Így kóstolj!

Nyilván a borkóstolásnak is valódi tudománya van, amiben egy kurzus keretein belül tudsz igazán elmélyedni, de az alapok ezek: első lépésként tegyél finom, köröző mozdulatokat a pohárral, hogy a bor levegőhöz jusson, az illata pedig betöltse a poharat. Eközben megfigyelheted a bor színét is: általában a sötétebb szín komplexebb, testesebb bort jelez.

A következő lépés a bor megszagolása, ami szintén fontos, hiszen az ízélmény jelentős részét nem a nyelven található ízlelőbimbókon, hanem a szaglószervünkön át szerezzük. Gary Vaynerchuk borszakértő szerint az egyetlen hatékony – bár nem túl etikett-barát – módja a bor megszagolásának, ha az egész orrodat a pohárba dugod. Lehet, hogy nem érdemes rögtön ezzel nyitni egy étteremben, de otthon nyugodtan próbálkozz vele!