Mielőtt vásárolni mennél… – A boltok manipulálása, hogy többet költs

Kerekes Vivien
Írta: ,
Mielőtt vásárolni mennél… –  A boltok manipulálása, hogy többet költs

Biztosan veled is megesett már, hogy leugrottál a boltba egy tejért, és hazafelé már teli szatyorral a kezedben sétáltál, pedig tényleg csak azt az egyetlen dolgot akartad megvenni. Amikor belépsz egy üzletbe (mindegy, hogy például ételt vagy telefonokat lehet ott kapni), rögtön körbevesznek téged az illatok, színek és tárgyak, utóbbiak pedig nem véletlenül lettek úgy elrendezve, ahogy látod: a cél ugyanis az, hogy minél többet vásárolj. De hogy is érik el ezt pontosan?

Az elhelyezés

Amikor egy élelmiszerüzlet kifejezetten egy bizonyos terméket szeretne eladni, nagyjából szemmagasságba helyezi azt – attól függően, hogy gyermekeknek vagy felnőtteknek szánják –, így ugyanis sokkal nagyobb eséllyel vesszük észre. Az sem titok, hogy az emberek többsége az óramutató járásával ellentétesen járja be a boltokat, úgy, hogy először elmennek leghátra, majd onnan haladnak előre (felmérések szerint pedig a baloldali polcokról válogatunk leginkább).

A tisztasági szerek sem véletlenül helyezkednek el a boltok végében; ez rövidebb időközönként mindenki bevásárló listáján ott van, így viszont az egész üzletet végig kell járnod miattuk. Na és mi a helyzet a kasszánál lévő apróságokkal? Nos, ez elég egyértelmű: amíg álldogálsz a sorban és unatkozol, elkezdesz nézelődni, felmérések szerint pedig ilyenkor gyakran landol egy-egy olyan termék a kosárban, amire tényleg nem volt szükséged.

A megvilágítás trükkjei Kép forrása: overstock.com

Ahogy a karácsonyi időszakban az ünnepi zenék és illatok miatt több ajándékot vásárolsz, úgy a boltok világítása az év minden napján szerepet játszik a döntéseidben. A legtöbb üzletben igyekeznek elkerülni az olyan világítást, amelyben a termékek csomagolása más színűnek látszik, míg a fehérnemű részlegen egy kicsit lejjebb veszik a fényeket; ezáltal ugyanis diszkrétebbnek tűnik a hangulat.

És abba belegondoltál már, miért vannak a gyümölcsök és zöldségek közel a bejárathoz? A titok mindössze abban rejlik, hogy természetes fényben ezek sokkal frissebbnek és egészségesebbnek látszanak, míg ezzel szemben például a húsoknak fehér fényre van szükségük ehhez.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv