4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded egyből elárul rólad

Szabó Erzsébet
Írta: ,
4 érdekes dolog, amit a hangod és a beszéded egyből elárul rólad

Ha hiszed, ha nem, az idők során úgy alakult át a hangunk, hogy az egyik legfontosabb árulkodó jegyünk lett. Ez ma már olyannyira bizonyítást nyert, hanem egy friss felmérés alapján jóval többet számít a hangunk, mint a külsőnk – legalábbis az első benyomást tekintve.

Önbizalomhiányod van, ha kitöltő szavakat használsz Kép forrása: moonandtrees.tumblr.com

Biztos veled is megesett már, hogy kerested a szavakat annak érdekében, hogy megfelelően kifejezhesd magadat, esetleg ne bántsd meg a beszélgetőpartneredet. Ezzel nincs is semmi gond, ha pl. éppen párkapcsolati problémát elemzel a szerelmeddel.

Azonban hivatalos helyeken, szituációkban, pl. egy állásinterjún sajnos azt gondolják majd rólad, hogy nincs semmi önbizalmad, esetleg a háttérismereted is hiányos. Ennek az az oka, hogy a kitöltő szavakat akkor használjuk, ha nehezen rakjuk össze, amit közölni szeretnénk.

Ugyanez igaz a túl gyakori szóismétlésekre – ezek a praktikák csak időhúzásra jók, ezáltal negatív képet festenek rólad, továbbá akadályozzák a gördülékeny beszélgetést.

Nem vagy határozott, ha túl magas a hangod Kép forrása: annawithlove.com

Az eléggé egyértelmű, hogy a mély hangokat sokkal vonzóbbnak és szexibbnek ítéljük meg a férfiak esetében. Ennek egyszerű oka az, hogy a magas tesztoszteronszint mély hangot eredményez, tehát az igazán férfias férfiaknak jut a magabiztos, mély hang is.

De mi a helyzet a nőkkel? Esetükben nyilván nem előnyös sem a túl mély, sem a túl magas hang, itt az aranyközépút az, ami igazán megnyerő, és ez az, ami tényleg pozitív képet fest rólad.

Persze, a hangszíneden aligha tudsz változtatni, az egyszerűen adottság. Arra azért ügyelj, hogy ha inkább magasabb, vékonyabb a hangod, akkor erre ne tegyél rá még egy lapáttal. Mivel ezt a hangfekvést automatikusan a gyerekekhez társítjuk, ha adottságod mellé rendszeresen „affektálsz” is, pl. nem viszed le a hangsúlyt a mondatok végén, szinte énekelve beszélsz, akkor azzal ugyancsak rossz benyomást keltesz.

Fókuszban

A légúti hurut lehetséges színei - Melyik, mit jelent?

5 dolog, amit tenned kell, amikor hurutosan köhögsz

Hogyan „kozmetikázzuk” meg egyedül a kutyusunkat? 5 lépéses útmutató