Bepillantás egy család legintimebb pillanataiba – Interjú a szülés-fotóssal

Boros Mariann
Írta: ,

Nem ritka, hogy a párok nem csak az esküvőjükre fogadnak fel profi fotóst, hanem a későbbi családi képeket is szakemberre bízzák, akár újszülött kisbabájuk első pillanatait is. A szülés fotózás azonban még kevésbé elterjedt, talán még nem is hallottál róla – a fotóssal készült interjúból azonban sok kérdésedre választ kaphatsz.

Hubay-Németh Natáliával egy szoptatással kapcsolatos tanfolyamon ismerkedtem meg, hamar kiderült, hogy milyen érdekes hivatása van – Nati ugyanis a sok egyéb elfoglaltsága mellett fotóz, méghozzá szüléseket (is).

Szoptatást támogató csoport tagja vagy, szüléseket kísérsz dúlaként, rendszeresen képzed magad a szülés-születéssel kapcsolatban. A fotózás hogy jött?

Az az igazság, hogy a fotózás volt előbb – több mint tíz éve fotózok esküvőket, családokat, babákat – és három éve akkor láttam először szülésfotókat, mikor a második kisfiamat vártam. Nagyon szép sorozatokkal találkoztam, és elhatároztam, hogy én is keresek valakit, aki megörökíti a szülésem. Végül a felkért fotóst nem volt időnk hívni, olyan gyorsan zajlottak az események, így csak Zente kibújása után készültek képek, amiket a húgom és a párom készített, de ezek is nagyon értékesek számomra.

Általában miért dönt valaki úgy, hogy profi fotóst hív a szüléséhez?

A szülés során az édesanya, sőt, akár az őt kísérő családtagok is más állapotba kerülnek, így sok minden kieshet, nem emlékeznek utólag. Ezért is jó, ha készülnek felvételek az eseményről, utólag sok minden a helyére kerülhet. Úgy gondolom, hogy a fotózás nem feltétlenül az édesapa dolga, ha ez a feladat – hogy mindenképp készüljön kép az újszülöttről például –  lekerül a válláról, elképzelhető, hogy könnyebben tudja támogatni a párját.