Béke és adatvédelem: 5 januári világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,
Béke és adatvédelem: 5 januári világnap, amiről tudnod kell

Ismét lapoztunk egyet a naptárban – pontosabban levettük a régit a falról, és felraktuk helyette az újat. Ebből az alkalomból újabb világnap-listával jövünk, amiben a Wikipédiától kezdve egy súlyos és rettegett betegségig mindenféléről szó lesz.

A béke világnapja

Az év rögtön egy világnappal indul, hiszen január 1-jén tartják a béke ünnepét.

Az Újév hagyományosan a katolikus egyház békenapja, melyet az ENSZ az ezredfordulón tett felekezetektől független, ám azok együttműködését is magában foglaló kezdeményezéssé.

A 2015-ös alkalom jelmondatát Ferenc pápa fogalmazta meg, ami nagyjából így hangzik: „Soha többé rabszolgaság, csak testvériség.”

A világnap lényege, hogy mindenkinek jusson eszébe az „egyenlő méltóság” figyelembevétele, illetve sikerüljön végre pontot tenni a rabszolgasorban élők, a kisemmizettek, az emberkereskedelem, a prostitúció, valamint a gyermekmunka viszontagságainak végére.

Különlegesség, hogy a béke világnapjának nemcsak üzenete és akcióterve van, hanem „hivatalos” imája is.

A Wikipédia napja

Január 15-én ünnepli a világ annak az internetes lexikonnak a napját, amely már több milliónyi házi dolgozat, diplomamunka és prezentáció elkészítéséhez jelentett felbecsülhetetlen segítséget.

Noha ma már úgy tűnik, mintha a portál mindig is létezett volna, valójában 2001.

januárjában indult hódító útjára, így a világnap voltaképpen a születésnapja.

Tavaly, a 13. alkalommal az angol nyelvű változat már csaknem négy és félmillió(!) szócikket tartalmazott, és több mint harmincezer rendszeres szerkesztője volt.

Valamennyi nyelvet figyelembe véve pedig harmincmillió szócikkről és hetvenezer szerkesztőről beszélhetünk – a szám azóta tovább gyarapodott.

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba