Báthory Erzsébet grófnő: a női Dracula, aki vérben fürdött

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Több mint 650 lányt öletett meg, hogy vérükben megfürödve szépségét és bőre hamvasságát megőrizhesse. Áldozat volt, vagy gyilkos? Milyen előzmények vitték rá szörnyű tettei elkövetésére? Erről szól cikkünk. 

Vérfürdői Kép forrása: artpaintingartist.org

Dracula női változataként élvezettel fürdött a vérben. Egyes vélemények szerint több mint 650 fiatal nő haláláért volt felelős.

Szüzeket öletett meg, hogy a vérükben megfürödhessen. Az örök fiatalság titkát a vérfürdőben látta. Egy alkalommal a tükörben nézte magát, miközben szolgálója csillogó fekete haját fésülte.

Erzsébetet nyugtalansággal töltötte el, amikor szeme környékén szarkalábakat fedezett fel. A szolgáló is bosszantotta, amikor a kefét ügyetlenül húzva fájdalmat okozott neki.

Erzsébet felkiáltott dühében, szeme izzott, és tűhegyes körmével mély sebet ejtett a védekező szolgáló kezén. A lány előszivárgó véréből a grófnő kezére is került.

Pár nappal később a grófnőnek feltűnt, hogy a korábban vérrel szennyezett bőrfelület sugárzóan üde lett. Rájött, hogy hatalmában áll vért szerezni, hiszen az emberi élet akkoriban olcsó volt.

Az utókor sorozatgyilkosnak, szadista szörnyetegnek tartja. 

Gyermekkora

1560-ban született befolyásos magyar protestáns családban. Engedékeny talpnyalók között nőtt fel, fensőbbrendűsége tudatában.

A szolgák minden kívánságát teljesítették.

A család arisztokratikus gyökerei miatt a Báthory család tagjaira bizonyíthatóan jellemző volt a szélsőséges viselkedés és a labilis elmeállapot, melyek napjainkban orvosi esetnek minősülnének.

A kor elfogadott szokása volt a rokonok közti házasság, hogy fenntartsák a „tiszta” vérvonalat.

Ez a szokás növelte a deviáns viselkedés kialakulásának az esélyét. Erzsébetet például fékezhetetlen dühkitörések és epilepsziás rohamok kínozták.