Balsors a csillogás mögött – Elátkozott ékkövek legendái

Kerekes Vivien
Írta: ,
Balsors a csillogás mögött – Elátkozott ékkövek legendái

Tudtad, hogy léteznek a világon olyan ékkövek, melyeket elképesztő legendák öveznek? Már évszázadokkal ezelőtt is világszerte osztották meg egymással az emberek azokat a történeteket, amikben ősi uralkodók vesztették életüket véres csatákban, királyok és királynők szenvedtek tragikus halált, és karrierek törtek derékba – mindez néhány fényes ékszer miatt. Bizony, akadnak a világon olyan nyakláncok és karkötők, amelyek noha tényleg csodaszépek, egyúttal tulajdonosaiknak elképesztő irdatlan balszerencsét okoztak. Összegyűjtöttünk 5 olyan ékszert, melyeket réges-régen elátkoztak, csak hogy tönkretegyék a viselők életét – legalábbis a legendák szerint.

A Remény gyémánt

A Hope Diamond (vagyis Remény gyémánt) nevet viselő kő az egyik leghíresebb elátkozott ékszer a világon. A történet még az 1600-as években vette kezdetét, amikor egy francia kereskedő megvásárolta Indiában a gyémántot, majd később eladta azt egy uralkodónak. Az ékszer ezt követően hosszú ideig vándorolt, míg 1909-ben egy Pierre Cartier nevű férfihoz került, aki elsőként állt elő az elátkozott kő gondolatával. Ezzel sikerült továbbadnia az ékszeren egy bizonyos Evalyn Walsh McLean-nek, aki mindig is úgy gondolta, hogy a balszerencsés dolgok nála épp fordítva működnek.

Ezzel pedig sokak szerint hatalmas hibát követett el. Miután megszerezte a gyémántot, az élete megindult lefelé a lejtőn: elsőszülött fia és lánya elhunyt, a férje elhagyta egy másik nőért, elvesztette a vagyonát, és egy évvel később maga McLean is meghalt – a gyémántot pedig eladták, hogy kifizessék belőle a hiteleket. Ma az ékszer a Smithsonian-kollekció egyik darabja, és évente több millió látogatót vonz; az átok pedig úgy fest, hogy egy időre megszűnt.

A Sötét Herceg rubintja

Ezt a sötétpiros, kifejezetten nagy követ lehet, hogy te is láttad már – méghozzá az angol királyi koronán díszelegve. Ne tévesszen meg az elnevezése, ugyanis valójában nem rubint, hanem vörös spinnel kristály, és szépsége ellenére több véres történelmi eseményhez kötik a legendák.

Állítólag korábban Granada szultánjához tartozott, akit meggyilkoltak egy harc közben; ezután került egy másik királyhoz, aki szintén balszerencsés helyzetbe került.

Féltestvére támadást indított ellene, amit végül Edward, a Sötét Herceg segítségével tudott csak megfékezni, és akinek hálája jeléül elajándékozta a követ. És itt kezdett megnyilvánulni a kristály átka, a herceget ugyanis ekkortájt misztikus betegség fogta el, majd 9 évvel később meg is halt benne. Ezt követően sem értek véget a baljós események: V. Henrik koronáján viselte a "rubintot", amikor majdnem meghalt egy csatában, és állítólag III. Richárdnál is ott volt, amikor elhunyt egy összetűzésben. Ma a brit királyi koronán látható az ékkő, amely azóta szerencsére nem okozott több tragikus esetet a tulajdonosok életében.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!