Elfajzott dolognak hitték, ma neurológusok vizsgálják: 7 tény, amit nem tudtál a balkezességről

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
Elfajzott dolognak hitték, ma neurológusok vizsgálják: 7 tény, amit nem tudtál a balkezességről

Melyik kezedet tartod éppen az egéren? A jobb- vagy balkezesség nem sok mindent befolyásol egy ember személyiségében, de a közvélekedéssel ellentétben még a gondolkodásról sem árul el semmit az, hogy az embernek melyik keze a domináns. A balkezességet mégis sokáig kerülendő, beteges dolognak tartották, és gyerekek ezreinek kellett az iskolában azért szenvedniük, mert a számukra nem természetes jobb kezes írást erőltették rájuk. Mára szerencsére sokat javult a helyzet.

Minden hetedik ember érintett

Egyes felmérések szerint a világon minden hetedik ember balkezes, de valószínű, hogy ez az arány jóval magasabb lenne, ha sokakat gyerekkorban nem szoktattak volna át a jobb kéz használatára.

A nyugati országokban, ahol ma már elfogadott, hogy mindenki a számára természetesen domináns kezét használja, folyamatosan nő a balkezesek aránya.

Arról egyelőre vitatkoznak, hogy a balkezesség örökölhető-e, de tény, hogy ha mindkét szülő balkezes, akkor az esetek csaknem 50%-ában a gyerek is az lesz.

Igaz, egyes kutatók szerint ebbe közrejátszhat a látott példa követése is.

Szerzett balkezesség

Balkezesnek nem csak születni lehet, tanulmányok igazolják, hogy azok az emberek, akiknek a jobb keze egy sérülés következtében legalább 6 hónapig gyengébb volt, vagy egyáltalán nem tudták használni, azok megtanultak a bal kezükkel dolgozni.

Ugyanúgy tehát, ahogy a balkezeseket át lehet szoktatni a jobb kéz használatára, szükséghelyzetben a jobb kezesek is meg tudják tanulni a bal kezük éppen olyan ügyes használatát.

Fókuszban

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!

Innen tudhatod, hogy jó sportcipőt vásároltál a gyereknek

A jó sportszereken és sportruházaton több múlik, mint gondolnád!