Baljós napok és rendszámok: balesetmegelőzés és érdekes statisztikák

Írta: ,

Van egy mondás, miszerint létezik kis hazugság, létezik nagy hazugság, és létezik a statisztika. Viszont ha belegondolunk, vannak olyan összefüggések, melyeket ha megvizsgálunk, találunk logikai kapcsolatot...

A baleseti statisztikák szerint

1/6 A baleseti statisztikák szerint

Szombaton, kedden és vasárnap történik a legtöbb baleset

Az autók színét tekintve a fehér autókkal több baleset történik, míg a piros autókkal sokkal kevesebb.

Az L-es rendszámú autók veszélyeztetettebbek – valószínűleg azért, mert egy bizonyos generáció a tulajdonos, vezető.

A férfi sofőröket többször éri baleset, mint a női sofőröket. Nevek szerinti megoszlás is van, ez valószínűleg inkább korosztálybeli adottság, hiszen vannak nevek, melyek bizonyos években gyakoribbak.

A fáradtság

2/6 A fáradtság

A legtöbb baleset kialvatlanság, kimerültség miatt történik. Egyes statisztikák szerint a fáradtság a balesetek 20 százalékért felelős.

Azt gondolnánk, hogy az idősebb korosztály az, aki bátrabban ül fáradtan a volán mögé, ám nem így van. A fiatalok azok, akik ezt bátrabban megteszik.

Ehhez hozzájárul az is, hogy a fiatalok alvási ciklusára jellemző a késői lefekvés, ám ugyanúgy korán kelnek, mint mások.

A 100 sofőrt vizsgáló felmérés szerint a kimerültség úgynevezett „mikroalvást” idéz elő, melynél a fej félrebiccen, a szemhéj lassan lecsukódik, az arcizmok elernyednek.

Ezt, vagy ennek az állapotnak a közeledtét minden esetben komolyan kell venni, és fel kell függeszteni a vezetést, ugyanis ez valódi alvás.

Hónapok szerinti leosztás

3/6 Hónapok szerinti leosztás

A legtöbb baleset a májustól októberig terjedő időszakban van, ám az augusztus a legkiemelkedőbb.

A nyári gyakoriságot azzal magyarázzák, hogy sokan csak ebben az időszakban veszik elő az autót, így kopik a vezetés rutinja. Emellett ekkor indulnak az emberek hosszabb utakra a nyaralás miatt.

A nyárnak is meg van a maga alattomos veszélye, ugyanis a nyári hőség lassítja a reakcióidőt, sőt, a szomjúság koncentrációs zavarokat okoz.

Tehát, sem fizikailag, sem mentálisan nincs száz százalékig felkészülve az, aki nyáron ilyen paraméterek mellett ül volán mögé. Emellett nyáron az éjszakázás, a bulizás, így a másnaposság, fáradtság is gyakoribb, ami komoly kockázat.

Megelőzés központilag

4/6 Megelőzés központilag

A statisztikák szerint a sofőrök csak egy dologtól tartanak: a büntetéstől.

Ez a legnagyobb visszatartó erő, ugyanis a gyorshajtást igen szigorúan, nagy bírságokkal sújtja azt, aki gyorsabban halad, mint a megengedett.

Útburkolat-festésekkel igyekeznek az autósok figyelmét felkelteni, hogy lassítsanak. A szakemberek odafigyelnek arra is, hogy az út melletti akadályokat, például fákat, eltüntessék.

Nagyon helyesen bevezették a zéró toleranciát is, melyet sokan – főleg fiatalok – még mindig nem vesznek komolyan.

Ha hosszabb útra indulunk

5/6 Ha hosszabb útra indulunk

Előre meg kell tervezni az útvonalat, figyelembe véve pár dolgot. Érdemes belenézni az útvonal megtervezése előtt Magyarország baleseti térképébe az interneten.

Nem csak az útvonalat kell megtervezni, hanem azt is, hogy mikor, mennyi időközönként és hol állunk meg pihenni, enni-inni. Ez utóbbi két dolgot ne vezetés közben tegyük! 

Figyeljünk arra is – és erről kevés szó esik –, hogy a kocsi utasterében ne tartsunk csomagot, mert ez egy esetleges hirtelen fékezésnél kontrollálhatatlan irányba és lendülettel repül, komoly sérülést okozva!

Ebbe a kategóriába tartozik a nagy üveges ásványvíz is!

Néhány fontos jó tanács

6/6 Néhány fontos jó tanács

Az autó arra való, hogy eljussunk „A” pontból „B” pontba, nem arra, hogy időt spóroljunk. Figyeljünk arra, hogy a kényelmi szempontok sose menjenek a biztonság rovására.

Arra fordítsunk gondot, hogy gyerekeinknek tanítsuk meg azt, hogyan kell autóban utazni, azaz, hogy ne zavarják a sofőrt a vezetésben, ne hangoskodjanak, kapcsolják be a biztonsági övet, és ne egyenek út közben, ne játsszanak olyan tárggyal, mely fékezéskor balesetet okozhat.

És igenis fontos, hogy az elsősegély-nyújtás alapjaival mindenki, még a gyerekek is tisztában legyenek...