Baljós napok és rendszámok: balesetmegelőzés és érdekes statisztikák

Írta: ,

Van egy mondás, miszerint létezik kis hazugság, létezik nagy hazugság, és létezik a statisztika. Viszont ha belegondolunk, vannak olyan összefüggések, melyeket ha megvizsgálunk, találunk logikai kapcsolatot...

A baleseti statisztikák szerint

Szombaton, kedden és vasárnap történik a legtöbb baleset

Az autók színét tekintve a fehér autókkal több baleset történik, míg a piros autókkal sokkal kevesebb.

Az L-es rendszámú autók veszélyeztetettebbek – valószínűleg azért, mert egy bizonyos generáció a tulajdonos, vezető.

A férfi sofőröket többször éri baleset, mint a női sofőröket. Nevek szerinti megoszlás is van, ez valószínűleg inkább korosztálybeli adottság, hiszen vannak nevek, melyek bizonyos években gyakoribbak.

A fáradtság

A legtöbb baleset kialvatlanság, kimerültség miatt történik. Egyes statisztikák szerint a fáradtság a balesetek 20 százalékért felelős.

Azt gondolnánk, hogy az idősebb korosztály az, aki bátrabban ül fáradtan a volán mögé, ám nem így van. A fiatalok azok, akik ezt bátrabban megteszik.

Ehhez hozzájárul az is, hogy a fiatalok alvási ciklusára jellemző a késői lefekvés, ám ugyanúgy korán kelnek, mint mások.

A 100 sofőrt vizsgáló felmérés szerint a kimerültség úgynevezett „mikroalvást” idéz elő, melynél a fej félrebiccen, a szemhéj lassan lecsukódik, az arcizmok elernyednek.

Ezt, vagy ennek az állapotnak a közeledtét minden esetben komolyan kell venni, és fel kell függeszteni a vezetést, ugyanis ez valódi alvás.