Az idős apák gyermeke alacsonyabb intelligenciájú

Jankovics Anna
Írta: ,
Az idős apák gyermeke alacsonyabb intelligenciájú

A legfrissebb eredmények szerint az idősebb apák gyerekei hosszabb telomereket örökölnek. A telomer a DNS-szál végén van, többszörösen ismétlődő szakasz, mely védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól, mivel a kromoszómák minden osztódáskor rövidülnek. Ezen felül a telomerek megakadályozzák, hogy a kromoszóma végei összeakadjanak. Ezek miatt összefüggésbe hozzák a telomerek hosszát az egészséggel és az élettartammal.

Olyan, mint a cipőfűző végén a műanyag borítás: minél többször fűzzük a cipőfűzőt, annál gyorsabban kopik a műanyag borítás. Azaz, mivel sejtjeink folyamatosan osztódnak, minden megkettőződés után néhány bázispárral rövidül a DNS.

Addig nincs probléma, míg a telomer kopik, mivel ez a rész nem tartalmaz érdemi információt. Egy emberi sejt körülbelül 50, sérülés nélküli osztódásra képes, ezután már az információt tartalmazó rész sérül.

Nagyapáról unokára is

Az összefüggés nagyapákra is igaz. Minél idősebb korában született a fia, annál hosszabb volt az unoka telomerje is.

A vizsgált apák 15 és 43 év közöttiek voltak, amikor gyermekük született.

A vizsgálatok során kiderült az is, hogy az anyai nagyapák kora nem befolyásolja az unoka telomerjeinek hosszát. Ám van egy bökkenő: az idősebb apák több káros genetikai mutációt örökíthetnek át gyermekükbe.

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!