Az elme határain túl ‒ idézetek Oshótól

Sütő Gyöngyi
Írta: ,

Amikor önmagunkba tekintünk, az elmén túli csendes világban lényünk szabadon érvényesülhet, az illúzió után láthatóvá válik a valódi, megszabadulunk személyiségünktől, és elkezdünk élni. Osho Túl az elme határain (Leela Alapítvány, 1997.) című könyvéből idézünk.

A hamis és a valódi

„Az ego egy olyan jelenség, amely a másokkal való együttélés melléktermékeként jön létre, növekszik. Ha egy gyermek teljesen egyedül élne, sosem lenne egója.

De ez nem segítene. Olyan maradna, mint egy állat. Ez nem azt jelenti, hogy így megismerhetné az igazi önmagát, nem. 

Az igazit csak a hamison keresztül lehet megismerni, ezért az egóra szükség van. Ám túl kell rajta lépni. Ez elkerülhetetlen. A valódit csak az illúzión keresztül lehet megismerni.

Az igazságot nem ismerheted meg közvetlenül. Először meg kell ismerned azt, ami nem igaz. Először a hamissal kell találkoznod.

Azon a találkozáson keresztül leszel képes megismerni az igazságot. Ha tudod a hamisról, hogy hamis, akkor feldereng számodra az igazság.”

Az ego és az én

„Az ego a te hamis elképzelésed arról, hogy ki vagy; csupán az elme tákolmánya.

Ez a te saját, elme-gyártotta koncepciód, azonban ennek semmi kapcsolata nincs a valósággal.

A világban tökéletesen megfelel, mert ott más egókkal állsz kapcsolatban. Abban a pillanatban, hogy túljutsz az elméden, túljutsz az egódon is, és hirtelen felismered, hogy nem az vagy, aminek mindig is hitted magadat ‒ felismered, hogy a valóságod teljesen más, az nem a testedből és az elmédből áll, és ténylegesen nincs rá szó, amivel kifejezheted.”