Az egészséges afrodiziákum: amit a szerecsendióról tudni érdemes

Esztergály Lilla
Írta: ,

A szerecsendió egyre inkább belekerül a magyar háziasszonyok bevásárlókosarába, habár nagyanyáink korában még nem volt igazán általánosan használt fűszer. De nem csak a kellemes íze miatt ajánlott rendszeresen fogyasztanod – tudd meg, milyen jótékony hatással rendelkezik, amiket kamatoztat az egészséged! Még a szexuális életed is meghálálja.

Távolról érkezett Európába a muskátdiónak is nevezett gasztronómiai kincs: a szerecsendió a Maláj-szigetekhez tartozó Molukkákról származik, amelyet régebben – nem véletlenül – Fűszer-szigetnek is neveztek.

Arab kereskedők keze által jutott el kontinensünkre az aromás magocska, ami vágyfokozó hatása miatt igen nagy népszerűségnek is örvendett: terjedése széleskörű és gyors volt.

A gyarmatosítás idején termesztésének jogát 1753-ig kizárólag a hollandok birtokolták, ezt követően vették át a britek.

Sokoldalú felhasználhatóság

A szerecsendió fája akár 20 méter magasra is megnő. Termése húsos, lapos, körte formájú, amely egyetlen, erősen aromás magot tartalmaz – ez a szerecsendió.

Őrölve mártások, levesek, édességek, italok megbolondítására használják, de a szerecsendió fájának magköpenyéből, vagyis a hétköznapi nyelvben úgy nevezett szerecsendió-virágból is pompás nassolni való készül kandírozott vagy zselé formában. Délkelet-Ázsiában elterjedt csemege a a terméshús is, amely alapvetően savanykás, de különleges eljárással cukrozott, kiszárított harapnivaló készül belőle.

Mivel a mag és a magköpeny is illóolajokban, zsírokban, gyantákban bővelkedik, az élelmiszeriparon túl a gyógyszer- és kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja a különleges ízű termést.