Az AIDS és a korrupció ellen: 5 decemberi világnap, amiről tudnod kell

Sándor Alexandra
Írta: ,

Újabb hónap, újabb világnap-lista! Decemberben ugyancsak olyan célokra hívjuk fel a figyelmedet, amelyeken akár otthon, a fotel kényelmében is elgondolkodhatsz. Az AIDS világnappal induló hónap tematikája nem piskóta…

AIDS világnap

A decemberi 1-jei esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a szerzett immunhiányos szindróma megelőzésére, illetve a kezelés terén elért tudományos sikerekre.

A vörös szalaggal fémjelzett világnapon hírességek, közéleti szereplők és civilek is kifejezhetik az embléma segítségével, hogy nem kirekesztésre okot adó stigmának tartják a betegséget, hanem világméretű problémának, amelynél összefogásra van szükség a megoldáshoz.

Szerencsére ma már érdeklődőként is rengeteg hiteles információt szerezhetsz a HIV-fertőzés nyomán kialakuló AIDS-ről, és az érintettekkel készült videóinterjúkat is megtekinthetsz, hogy meggyőződj róla: ők is ugyanolyan emberek, mint bárki más.

 

Fogyatékkal élők világnapja

Az ENSZ december 3-ára tűzte ki a fogyatékkal élők világnapját, amelynek idén a fenntartható fejlődés a témája, valamint az érintettek mindennapjait megkönnyítő technológiai fejlődés.

Az ipari forradalom óta egyre több eszköz áll a testi vagy szellemi fogyatékkal élők rendelkezésére – de még mindig messze nem elég, hiszen az életminőségükről árulkodik, mennyire fenyegeti őket a nincstelenség.

Döbbenetes, de a globális szegénység ötödét ők teszik ki. 2014-ben olyan konferenciákat szerveznek a világnap alkalmából, amelyeknek a következtetései a fejlődő országokban is hozzájárulhatnak a helyzet javításához.

A technológiai vívmányokkal ugyanis az a legfőbb probléma, hogy roppant drágák, így csak a kivételes helyzetben lévők engedhetik meg őket maguknak.