Átlagosan 600 szőrszál egy bajusz? Tudj meg többet a Movember mozgalomról (és a bajuszokról)!

Írta: ,

Talán hallottál már a Movember mozgalomról, és láttad is, ahogy a fiúk egyszerre kezdenek bajuszt növeszteni novemberben, de tudod, hogy valójában mi is áll a dolog hátterében? Most eláruljuk!

A mozgalomról Kép forrása: karaspartyideas.com

1/5 A mozgalomról

Azt már lehet sejteni, hogy a Movember nem csak egy fancy hullám, amit a magukat hipszternek mondó fiatalok követnek, hanem egy ennél jóval komolyabb dolog.

November első napjától kezdve világszerte több millióan kezdenek bajuszt növeszteni, amivel nem csak melegítik magukat a hideg őszi időben, de egy sokkal fontosabb problémára is felhívják a figyelmet.

A kezdetek Kép forrása: tumblr.com, warfashion

2/5 A kezdetek

Mint ahogy minden nagy dolog, a Movember is egy baráti sörözéssel indult két ausztrál srác, Travis Garone és Luke Slattery között 2003-ban. A fiúk azon viccelődtek, milyen jó lenne visszahozni valahogy a bajusz viselését a mindennapokba, amire 30 társukat hamar rá is vették.

Ez a hirtelen jött siker ébresztette rá őket arra, hogy ezzel az ötlettel akár nemesebb célokat is tudnának szolgálni, és a mozgalmuk jelképe a bajusz lehetne, csakúgy, mint a női mellrákkal kapcsolatos mozgalmak esetén a rózsaszín szalag.

Nemes célok Kép forrása: vtwonen.nl

3/5 Nemes célok

A Movember Alapítvány statisztikái szerint évente félmillió férfi követ el öngyilkosságot valamilyen mentális zavar következtében, a férfiak átlagosan 6 évvel korábban halnak meg, mint a nők, és a férfiak körében vizsgált leggyakoribb betegség a prosztatarák.

Ha időben észrevennék ezeket az egészségügyi problémákat, a legtöbb ilyen jellegű betegség kezelhető lenne.

A férfiak többsége sajnos nem jár rendszeres szűrővizsgálatra, ha viszont túl későn fedezik fel a bajt, az már végzetes lehet.

A bajusz mint szimbólum Kép forrása: dailymail.co.uk

4/5 A bajusz mint szimbólum

A bajusz egy szimbólum, ami a férfiasságot jelöli, emellett persze egy vicces játék is a fiúk (és néha a lányok) körében.

A Movember mozgalom nem csak egy móka, hanem egy pénzgyűjtő akció is, hiszen ha regisztrálsz ezen az oldalon, csapatot verbuválsz magad köré vagy szimplán csak adományozol, akkor már te is hozzájárultál a férfiak egészségének megőrzéséhez.

5/5 Számok és érdekességek

A mozgalomban a projekt indulása óta világszerte több mint 4,7 millióan vettek részt, köztük Daniel Craig, Brad Pitt és Lady Gaga is.

Nem véletlenül lett a bajusz a mozgalom szimbóluma, hiszen ez egy igazi gender jelkép: átlagosan 600 szőrszál alkotja, amit nagyjából 760 alkalommal érint meg egy férfi az arcán egy nap alatt.

Lehet, hogy nem gondoltad volna, de amíg a bajusz manapság inkább egy különleges, sok esetben trendi dolog, addig 1916 előtt az angol hadseregben kötelező előírás volt.