Árulkodó ujjméret – Avagy a pasi személyisége az ujjaiban rejlik?

Zabolai Margit
Írta: , Frissítve:
Árulkodó ujjméret – Avagy a pasi személyisége az ujjaiban rejlik?

Mióta világ a világ, az emberek igyekeznek minél gyorsabban, minél pontosabb következtetéseket levonni a másikról. Külső tulajdonság alapján megítélni belső személyiségjegyeket persze veszélyes próbálkozás lehet, de van, ahol a tudomány is játékba száll: az ujjak hossza például érdekes adatokat árulhat el, ha tudod, mit kell figyelned.

Az arány fontosabb

A kutatások szerint az ujjak hossza sok mindenről árulkodhat, de persze akárcsak az egész kezünk, az ujjaink mérete is arányos lehet a többi testrészünkhöz, így nem is annyira önmagában a hosszat, mint az ujjak hosszúságának egymáshoz viszonyított arányát érdemes figyelni.

A kutatók szerint különösen a középső ujj és a gyűrűs ujj közötti arány lehet izgalmas kérdés: ez ugyanis az anyaméh során kapott tesztoszteronról, a férfi nemi hormonról árulkodik. A megfigyelések szerint minél kisebb a különbség, azaz minél hosszabb a gyűrűsujjad, annál több férfi nemi hormont kaptál magzati korban.

Hogyan hat ez a személyiségre?

Személyiségünket rengeteg dolog befolyásolja, egyrészt bizonyos velünk született tulajdonságok, másrészt rengeteg szociokulturális tényező is, így kizárólag két ujj hosszából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de tény, hogy a hormonok is szerepet játszanak abban, hogyan viselkedünk.

Az elmúlt időszakban több tanulmány is született, amely azt igazolta, hogy azok a férfiak, akik gyűrűs- és mutatóujja között kisebb a különbség, hajlamosabbak “férfiasabban” viselkedni - így például lehet nagyobb a szexuális étvágyuk, de lehetnek agresszívebbek is az átlagnál, hiszen mindkét tényezőre hatással van a férfi nemi hormon.

Egy friss kutatásban férfiak gyűrűs- és mutatóujjának arányát vetették össze mindkét kézen, majd egy tesztet töltettek ki az alanyokkal, melyben arról kellett nyilatkozniuk, mennyire értenek egyet bizonyos állításokkal. A listán olyan mondatok szerepeltek, mint hogy “gyakran és gyorsan leszek mérges” vagy “ha valaki idegesít, akkor gyorsan helyre teszem”. Az eredmények azt mutatták, hogy minél hosszabb a gyűrűsujj a középső ujjhoz képest, annál hajlamosabbak voltak a férfiak egyetérteni az állításokkal.

Mi a helyzet a nőkkel?

Ahogyan a férfiak szervezetében is található ösztrogén, azaz női nemi hormon, úgy a nők szervezetében is van tesztoszteron - a különbség csak az arányokban jelenik meg.

A gyűrűsujj középső ujjhoz mért hossza a nők esetében is arról árulkodhat, hogy mennyi férfi nemi hormont kaptak magzatkorukban.

A magasabb tesztoszteronszint az ő esetükben is hasonló tulajdonságokat hívhat életre, mint a férfiaknál - ugyanakkor meg kell jegyeznünk, hogy néhány összetettebb kutatás azt látszik igazolni, hogy a személyiségjegyeinket bonyolultabb dolgok határozzák meg, mint a magzatkorban kapott tesztoszteron, és olyan vizsgálatok is akadtak, amelyek szerint az aktuális tesztoszteronszint semmilyen összefüggést nem mutat a viselkedéssel.

Ezek a vizsgálatok arra jutottak, hogy csak a magasabb ösztrogénszint az, aminek hatása a másokkal való hatékonyabb együttműködésben kimutatható.