Tudtad? Árulkodnak az arcvonásaid a jellemedről a tudósok szerint

Boros Mariann
Írta: , Frissítve:

Gyakran hajlamosak vagyunk valakit pusztán a külseje alapján megítélni – általában az előnyös külsőhöz pozitív, a kevésbé előnyöshöz pedig negatív tulajdonságokat kapcsolunk. Cikkünkből kiderül, hogy túllépve az esztétikumon mégiscsak van némi alapja a sztereotípiáknak. Tudd meg, hogy az egyes arcvonásokból milyen jellembeli vonásokra lehet következtetni a kutatások szerint!

Arcforma Kép forrása: unsplash

Bár sokan szkeptikusak az arcforma és a dominancia összefüggéseit illetően, a Colorado Boulder Egyetem munkatársa, Keith Welker ez irányú vizsgálatai arra az eredményre jutottak, hogy igenis van kapcsolat a kettő között.

A kutató a 2010-es foci-világbajnokság résztvevőinek arcát elemezte, és arra jutott, hogy a focisták arcának széle és magassága közti arány alapján pontosan következtetni lehet arra, hogy hány gólt lőnek.

Ha te is szeretnéd hasonlóképp elemezni saját arcodat, igazán egyszerű a dolgod: mérd meg arcod két füled közötti részét, majd a szemed felső vonala és a felső ajkad teteje közötti távot, és előbbit oszd el az utóbbival.

Az átlagos eredmény a 2 (Abraham Lincolné 1,93), ehhez képest minél alacsonyabb számot kapsz – vagyis inkább hosszúkás, mintsem kerek az arcod –, annál nagyobb a valószínűség, hogy sikeres, erős személyiség vagy.

Ráncok Kép forrása: unsplash

A ráncok bizony nem csak a korunkról árulkodnak, de azt is megmutatják, hogy mely érzelmeinket tükrözzük leggyakrabban mimikánk által.

Persze, ebben a genetikának is fajsúlyos szerepe van, de azért elmondható, hogy aki sokat húzza mosolyra a száját, és jellemzően jókedvű, annak inkább a szája körüli, úgynevezett nevetőráncai erőteljesebbek.

Ha valakinek pedig inkább a két szemöldöke közötti területen vagy a homlokán gyülekeznek a barázdák, nagy valószínűséggel egy sokat töprengő, gondokkal terhelt személyiségről van szó.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!