4 ártatlannak tűnő szokás, ami évekkel megrövidítheti az életedet

Írta: ,

Cikkünkben olyan szokásokat, és azok lehetséges következményeit jártuk körbe, melyek teljesen átlagosak, és talán te sem gondoltad volna, hogy bármi negatív következményük lehet. Ha felkészültél a nem túl vidám kutatási eredményekre, kattints!

Sokat ülsz egy helyben

Rossz hír az irodai dolgozóknak, hogy bizony a sok ülés sincs pozitív hatással a várható élettartamunkra nézve, sőt – derül ki a British Medical Journal tanulmányából. Hogy kicsit konkretizáljuk a dolgot, a kutatók arra jutottak, hogy akár két évvel is rövidítheti az életedet, ha napi három óránál többet ülsz egy helyben – és ezen az sem segít sokat, ha rendszeresen sportolsz.

Kicsit árnyalja az eredményt a JAMA Internal Medicine kutatása, mely arra jutott, hogy napi 11 óra egy helyben ülés akár 40%-kal növelheti a halálozási esélyeket a következő három évre nézve, összehasonlítva azokéval, akik napi négy óránál kevesebb időt töltenek a széken ülve. Mindkét eredmény elég sokkoló - ha teheted, munka közben is minél gyakrabban állj fel, sétálj egyet, vagy használj gimnasztikai labdát.

Elhanyagolod a barátaidat

A Brigham Young University és a University of North Carolina friss kutatása szerint a gyenge társas kapcsolatokkal rendelkező emberek fiatalabban haltak meg, mint azok, akiknek minőségi szociális hálójuk van. Összesen 148 témába vágó tanulmányt vetettek össze, és kapták az eredményt, mely szerint a magány oly mértékben rontja az esélyeinket a hosszú életre, mintha elszívnánk napi 15 szál cigit. Tulajdonképpen könnyen belátható ez a tézis, hiszen az ember jóllétéhez szorosan hozzátartozik, hogy minőségi időt töltsön szeretteivel, és a boldogságot, elégedettséget kutató szakemberek is egyetértenek abban, hogy a minőségi kapcsolatok a teljes élet alappillérei.

Az elszigeteltség, kireszketettség érzése pedig könnyen vezethet különféle mentális betegségekhez, depresszióhoz, melyek ugyancsak rontják az ember esélyeit, ami a hosszú, boldog életet illeti. Ha tehát úgy érzed, hogy bármilyen okból is háttérbe szorítottad baráti vagy családi kapcsolataid ápolását, ha másért nem is, legalább a saját egészséged érdekében szánj rájuk időt, és meglátod, közben milyen jól fogod érezni magad.

Túl sokat tévézel

Gondoltad volna, hogy a tévézés is befolyásolhatja, hogy meddig élsz? Nos, a Harvard kutatása szerint bizony ez az ártatlannak tűnő – mások szemében esetleg idegesítő – szokás is negatívan hat várható életkorod alakulására. Már napi két óra tévézés megnöveli az olyan súlyos betegségek, mint a kettes típusú cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A New York Times cikke még konkrétabban fogalmaz: minden egyes televíziózással töltött óra 21,8 perccel csökkenti a 25 év felettiek várható életkorát.

Ingázol

A svéd Umeå University kutatása szerint a napi rendszerességű ingázás, autóban ülés is rontja a hosszú élet esélyeit. Megállapításaik szerint, ha nagyjából 50 kilométert mész naponta, az általában stresszel jár (gondolj csak a dugóban való vesztegelésre), és csökkenti például annak az esélyét is, hogy munka előtt vagy után még elmenj sportolni, már csak az idő tényező miatt is.

A svéd kutatás az ingázást az elhízással, alvási zavarokkal hozza közvetlen összefüggésbe, ráadásul a nőknél magasabb a rizikó, ennek okát azonban nem sikerült megfejteniük.