Árt vagy hasznos? 5 ok, ami miatt káros lehet a madáretetés

Göcző Nóra
Írta: ,

Télen sokan szívesen etetik a madarakat. Néha még sajnálkoznak is azon, hogy bírják szegények ezt az irdatlan hideget, legszívesebben beengednék őket a lakásba is. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Magyarországon telelő madarak jól fel vannak készülve a téli hidegre. Persze nem ártunk vele, ha csupa jó szándékból madáreleséggel kínáljuk őket, de érdemes néhány alapvető fontosságú szabályt ismernünk, különben nagy kárt okozhatunk.

A tavasz beköszöntével már ne etessük a madarakat! Kép forrása: thegardenroofcoop.com

Főként a rovarevő példányokra igaz, hogy felhagynak a vadászattal, ha könnyen elérhető magvakat találnak a közelben.

Költés után pedig hajlamosak szintén magvakkal táplálni az utódaikat, amit viszont a fiókák képtelenek megemészteni és ez a fulladásukat okozza.

A tartós fagyok elmúltával bízzuk a dolgot profikra: a madarakra. A természet pontosan tudja, mikor és milyen típusú élelemre van szüksége az állatnak, ebbe beleavatkozni nem szerencsés.

Semmiképp se adjunk nekik pékárut, pattogatott kukoricát, chipset Kép forrása: countryliving.co.uk

Nagyobb városokban kedvelt hétvégi szórakozás családosan kimenni a közeli patak vagy tó partjára és az emberi fogyasztásra már nem alkalmas kenyeret a vízi madarak elé dobálni.

Az állatok persze örömmel fogyasztják, pedig a kenyérfélék erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását is okozhatják.

Míg a csak alkalmilag, kis mennyiségben elfogyasztott morzsák (buszmegállóban, tereken, pékségek közelében) nem okoznak súlyosabb betegséget a csipegető madaraknál.