Apró gyakorlatok, amiktől okosabb leszel

Írta: ,

Nem is gondolnád, mi mindennel tudod megtornáztatni az agyadat, hogy jobban fogjon – néha elég csak annyi, hogy a megszokottól eltérő módon mosod a fogad, vagy sokkal jobban koncentrálsz az érzékeidre, mint egyébként. Adunk néhány tippet, amiket te is bátran kipróbálhatsz minden nap!

1/6 Másik kézzel mosd meg a fogad!

Egyszerűnek hangzik, de hidd el, ha kipróbálod, vért fogsz vele izzadni! Annyira hozzászoktunk már ahhoz, hogy a „jó” kezünkkel fogjuk a fogkefét, és egy megszokott irányban és módszerrel mossuk a fogunkat, hogy ha változtatunk a jól bevált szokásokon, az agyunk teljesen összezavarodik.

Ha ezt néha megcsinálod, az agyad kérgi területei jelentősen növekedhetnek, amitől okosabb leszel, és még a koncentrációs képességed is javul.

Plusz pont, ha a „rossz” kezeddel bontod ki a tubust, és nyomod ki a fogkrémet!

Csukd be a szemed zuhanyzás közben! Kép forrása: sk--y.tumblr.com

2/6 Csukd be a szemed zuhanyzás közben!

Annyira rá vagyunk állva arra, hogy gyorsan letisztítsuk magunkat, majd megtörölközzünk, hogy ritkán élvezzük magát a zuhanyzást – azt, ahogy a meleg víz a bőrünkhöz ér, ahogy a gőz megcsapja az arcunkat, ahogy a hideg és meleg levegő váltakozva éri el a testünket.

Próbáld meg úgy beállítani a víz hőfokát, hogy nem figyelsz oda a szemeddel, csak érzed, hogy a bőrödön milyen érzés – ennek hála szintén az agykéreg vastagodik, és fokozódik az agyműködés is.

Törd meg a reggeli rutint! Kép forrása: us.fotolia.com

3/6 Törd meg a reggeli rutint!

Kutatások kimutatták, hogy ha egy kicsit máshogy indítod a reggelt, mint ahogy szoktad, az agyadnak jobban kell dolgoznia, így ezúttal is az agykéreg vastagszik.

Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég néhány pici változtatás – mondjuk ha mindig reggeli előtt öltözöl fel, most halaszd a reggeli utánra!

Ha nem szoktál edzeni, menj el egy laza sétára, vagy sétáltasd a kutyát más helyen, mint ahol szoktad. Így nem mész zombimód minden reggel ugyanazon az úton, hanem egy kicsit új benyomások is érhetnek.

Fordítsd fejjel lefelé! Kép forrása: designspiration.net

4/6 Fordítsd fejjel lefelé!

Ha egy kicsit tornáztatni szeretnéd az agyadat, fordíts lefelé néhány nagyon régóta ismerős tárgyat a lakásodban.

Furcsán hangzik, de jól működik: sokkal inkább a jobb agyféltekéd fog dolgozni, mint a bal, és jobban odafigyelsz majd a tárgyak alakjára és színeire.

Fordítsd meg a családi fotókat, vagy az órát a falon, de ne koncentrálj rá – csak hagyd, hogy ha belépsz a szobába, az agyad magától vegye észre, hogy valami furcsát lát.

Szerezz be új illatokat! Kép forrása: behance.net

5/6 Szerezz be új illatokat!

Szép dolog, ha a vanília a kedvenced, vagy az epres illatgyertyádtól nem tudsz megválni. De ha mindig ugyanabban az illatban élsz, előbb-utóbb észre sem veszed, hogy a lakásnak jó szaga van.

Ugyanez a helyzet a parfümökkel is – fújhatod magadra nyugodtan az ezer éve használt kölnit, ha már úgy megszoktad, hogy fél perc alatt nem is érzed.

Bármilyen új illat megteszi – tegyél fahéjat a reggeli kávédba, vagy cseréld le az öblítődet, és feküdj be a pihe-puha ágyba így!

Olvass máshogy! Kép forrása: bloglovin.com

6/6 Olvass máshogy!

Sokszor már azt sem fogjuk fel, hogy min siklik át a szemünk minden nap. Megszoktuk, hogy gyorsan befaljuk a híreket, vagy az éppen aktuális könyvfejezetet, aztán utána arra sem emlékszünk, hogy mit olvastunk.

Próbálj meg kicsit változtatni az olvasási szokásaidon! Olvass fel hangosan a barátodnak, akár úgy is, hogy egyikőtök szavalja az egyik szereplőt, másik a másikat.

Így kicsi csavart adsz az agyadnak, ami arra kényszeríti, hogy jobban dolgozzon.