Amit tudnod kell a 6. érzékről – Tudományos szempontból is

Írta: ,

Biztosan veled is előfordult már, hogy egyik pillanatról a másikra elkapott egy különös érzés, mintha valaki nézne téged. Vagy hirtelen elöntött az a bizonyos déja vu, és szinte biztos voltál benne, hogy az adott esemény már megtörtént veled korábban. A furcsa, váratlan, egymással összekapcsolódó történések jelentős hatást gyakorolhatnak az életedre, de biztos, hogy olyan természetfeletti a magyarázat, mint sokan gondolják? Néhány tudós nemrég feltette ezt a kérdést, és megpróbáltak válaszokat találni az alábbi különös esetekre.

Spirituális megérzések? Kép forrása: harpersbazaar.com

1/4 Spirituális megérzések?

Az egyik leggyakoribb jelenség, amikor úgy érzed, valaki néz téged. Ez megtörténhet akár a buszon, az utcán sétálva, a bevásárlóközpontban – mindegy, hol jársz, a lényeg, hogy ilyenkor emberek vesznek körül téged.

Aztán hallgatsz a megérzésedre, körülnézel, és már észre is veszed azt a személyt, aki kifejezetten rád néz. Ez rögtön beindítja az érzéseket – izgatottságot, vagy éppen nyugtalanságot – mintegy azt a hatást keltve, hogy különös energiák lebegnek körülötted.

Szakértők szerint azonban sokszor csak arról van szó, hogy egy ilyen helyzetben azzal vonod magadra mások figyelmét, ahogy kissé nyugtalanul körülnézel. Így pedig nem csoda, hogy legalább egy emberrel felveszed a szemkontaktust, ami megerősíti a korábbi gondolataidat, miszerint valaki épp téged figyel.

A déja vu tudománya Kép forrása: duitang.com

2/4 A déja vu tudománya

Szintén gyakran hallani a déjá vuról, amit felmérések szerint háromból két ember legalább egyszer átélt már. A legtöbben csak úgy tekintenek a dologra, mint egy „mentális csuklásra”, és percekkel később már el is felejtik, míg mások komoly jelentést tulajdonítanak neki. De mi lehet az igazság?

Kutatók már régebben is foglalkoztak a kérdéssel, és többféle válasz született megoldásként. Az egyik, hogy ilyenkor valamilyen ismerős érzés uralkodik el rajtunk, de nem vagyunk képesek felidézni, pontosan miért. A másik lehetőség afféle „időbeli probléma”: az agyunk kétszer érzékeli az eseményeket egy kis csúszás miatt, aminek következtében az a furcsa gondolatunk támadhat, hogy másodszor éljük át őket. Ezek a jelenségek azonban hasznosak is lehetnek, hiszen a segítségükkel képesek vagyunk értelmet adni a furcsa szituációknak.

Furcsa találkozások Kép forrása: flickr.com

3/4 Furcsa találkozások

Veled is előfordult már, hogy eszedbe jutott egy régi ismerős, majd délután az utcán sétálva váratlanul összetalálkoztok? Vagy hogy életedben először hallottál egy eddig ismeretlen szót – csakhogy aztán egyetlen óra alatt többször is feljöjjön valahogy? Ilyen helyzetekben mindenki megáll egy pillanatra, csak hogy végiggondolja, vajon mennyi volt erre az esély...

Ezekre akkor kerül sor, amikor képesek vagyunk „mintát” találni a szituációkban – ez a képesség már gyermekkorunk óta ott van az agyunkban. Ennek köszönhető, hogy arcokat látunk a felhőkben, vagy szinte bármiben; és ez néha olyan különös eredményeket szül, hogy mindenképpen igyekszünk magyarázatot találni rájuk. Például egy másik személyt, vagy természetfeletti lényeket nevezünk meg az események okozójának, de sokan szimplán hatodik érzékként tekintenek ezekre.

Mi is az a hatodik érzék? Kép forrása: fashiongum.com

4/4 Mi is az a hatodik érzék?

Hogy mi is az a hatodik érzék, és tényleg létezik-e, valójában nehéz eldönteni és megmagyarázni. A minket körülvevő világot az öt fizikai érzékünkkel észleljük, a „láthatatlan”​ világhoz viszont már másra is szükségünk van: ezt tartják a hatodik érzéknek.

Sokak szerint ide tartozik a telepátia, mások aurájának látása, és különböző múltbeli víziók is. Úgy tartják, hogy a hatodik érzék egy velünk született képesség, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne fejleszteni! Ha szeretnél újabb szintre emelkedni ezen a téren, próbálj ki spirituális gyakorlatokat vagy meditálj, hiszen ezekkel bizonyítottan sokat javíthatsz a megérzéseiden.