Amit tudnod kell a 6. érzékről – Tudományos szempontból is

Kerekes Vivien
Írta: ,

Biztosan veled is előfordult már, hogy egyik pillanatról a másikra elkapott egy különös érzés, mintha valaki nézne téged. Vagy hirtelen elöntött az a bizonyos déja vu, és szinte biztos voltál benne, hogy az adott esemény már megtörtént veled korábban. A furcsa, váratlan, egymással összekapcsolódó történések jelentős hatást gyakorolhatnak az életedre, de biztos, hogy olyan természetfeletti a magyarázat, mint sokan gondolják? Néhány tudós nemrég feltette ezt a kérdést, és megpróbáltak válaszokat találni az alábbi különös esetekre.

Spirituális megérzések? Kép forrása: harpersbazaar.com

Az egyik leggyakoribb jelenség, amikor úgy érzed, valaki néz téged. Ez megtörténhet akár a buszon, az utcán sétálva, a bevásárlóközpontban – mindegy, hol jársz, a lényeg, hogy ilyenkor emberek vesznek körül téged.

Aztán hallgatsz a megérzésedre, körülnézel, és már észre is veszed azt a személyt, aki kifejezetten rád néz. Ez rögtön beindítja az érzéseket – izgatottságot, vagy éppen nyugtalanságot – mintegy azt a hatást keltve, hogy különös energiák lebegnek körülötted.

Szakértők szerint azonban sokszor csak arról van szó, hogy egy ilyen helyzetben azzal vonod magadra mások figyelmét, ahogy kissé nyugtalanul körülnézel. Így pedig nem csoda, hogy legalább egy emberrel felveszed a szemkontaktust, ami megerősíti a korábbi gondolataidat, miszerint valaki épp téged figyel.

A déja vu tudománya Kép forrása: duitang.com

Szintén gyakran hallani a déjá vuról, amit felmérések szerint háromból két ember legalább egyszer átélt már. A legtöbben csak úgy tekintenek a dologra, mint egy „mentális csuklásra”, és percekkel később már el is felejtik, míg mások komoly jelentést tulajdonítanak neki. De mi lehet az igazság?

Kutatók már régebben is foglalkoztak a kérdéssel, és többféle válasz született megoldásként. Az egyik, hogy ilyenkor valamilyen ismerős érzés uralkodik el rajtunk, de nem vagyunk képesek felidézni, pontosan miért. A másik lehetőség afféle „időbeli probléma”: az agyunk kétszer érzékeli az eseményeket egy kis csúszás miatt, aminek következtében az a furcsa gondolatunk támadhat, hogy másodszor éljük át őket. Ezek a jelenségek azonban hasznosak is lehetnek, hiszen a segítségükkel képesek vagyunk értelmet adni a furcsa szituációknak.