Amerikai átlagemberek, akik beházasodtak a királyi családba

Írta: ,

Károly és Diana házassága idején ugyan még az is téma volt, hogy az ara nem nemesi származású, ma már senkit nem lepett meg különösebben, hogy Harry herceg egy „egyszerű” színésznőt vett feleségül. Azt azonban sokan érdekesnek tartják, hogy a királyi család sarja nem a szigetországból, hanem a tengerentúlról választott feleséget – holott Meghan Markle nem az első amerikai civil, aki királyi családba házasodik.

1/5 Grace Kelly

A legendás szépségű Grace Kelly Oscar-díjas amerikai színésznőként vált ismertté, mielőtt még 1956.április 18-án összeházasodott III.Rainer monacói uralkodó herceggel. A királyi udvar valószínűleg olyan nagyon nem lepődött meg a választáson, korábban Ghislaine Dommanget francia színésznőből is monacói hercegné lett már.

A Philadelphiában született színésznő a királyi család tagjaként a Grácia hercegné nevet viselte, és ő az édesanyja a jelenlegi uralkodónak, II.Albert monacói hercegnek.

Bár filmezésre továbbra is sokan csábították az esküvője után is – például Albert Hitchcock is ajánlott neki újabb szerepeket – Rainier herceg és Monaco népe ellenezte a további filmezést, így Grace Kelly felhagyott korábbi szakmájával.

2/5 Wallis Simpson

Elizabeth Wallis Warfield 1896 júniusában (más feljegyzések szerint 1895 novemberében) született. Édesapját korán elvesztette, ez után édesanyjával csak a család módosabb rokonainak jóindulatára számíthatott, mégis előkelő és igen drága iskolába járhatott.

Első férje Earl Winfield Spencer Jr., az amerikai haditengerészet pilótája, akivel körbeutazta a világot, mielőtt 1927-ben elváltak. Ekkor már szerelmi kapcsolata volt Ernest Aldrich Simpsonnal, aki a második férje lett, de később tőle is elvált.

Harmadik és egyben utolsó férje VIII.Eduárd brit király volt, aki 1936-ban azért mondott le a trónról, hogy az elvált amerikai nőt elvehesse.

3/5 Rita Hayworth

Az amerikai színésznő 1918. október 17-én született Brooklynban Margarita Carmen Cansino néven. Szülei spanyol táncosok voltak, akik mellett már 8 éves korában fellépett.

Jellemzően a könnyebb műfaj üdvöskéje volt, de népszerűsége az eget verdeste – ez olyan, kevésbé szerencsés körülményekből is jól látható, mint hogy például a hirosimára ledobott Little Boy nevű atombombára az ő képét ragasztották.

Szerelmi élete viharos volt, összesen öt alkalommal mondta ki a boldogító igent. Harmadik férje révén a királyi családba is bekerült: Aly Khan pakisztáni herceg Mahomad Shah Aga Khan szultán fia volt. Tőle született egy gyermeke, Yasmin Aga Khan is.

4/5 Lee Radziwill

Jackie Kennedy húga összesen háromszor ment férjhez. Elsőként Michael Temple Canfielddel kötötte össze az életét, de hat évvel később elváltak és frigyüket az egyház is semmisnek nyilvánította.

Második férje révén került be az európai uralkodói családba: 1959 márciusában (nem sokkal az után, hogy előző férjétől különváltak), összeházasodott Stanisław Albrecht Radziwiłł lengyel herceggel, és 5 hónap múlva már meg is született a fiuk, Anthony Radziwill, egy évvel később pedig a lányuk, Anna Christina Radziwill.

A pár 1974-ben vált el, később Lee majdnem hozzáment egy amerikai hotelmágnáshoz, de a ceremónia előtt pár perccel lefújták az egész esküvőt. Harmadik férjéhez, Herbert Rosshoz 1988-ban ment hozzá, és nem sokkal a férfi halála előtt, 2001-ben váltak el. Lee most 85 éves és jelenleg egyedülálló.

5/5 Lisa Halaby

Lisa Halaby, azaz Noor királyné az első amerikai születésű arab királyné, aki a királyi légitársaságnak dolgozott, amikor találkozott Hussein jordániai királlyal.

Házasságuk a férfi 1999-ben bekövetkezett haláláig kitartott, a most 66 éves Noor királyné pedig máig aktív szereplője a politikai párbeszédnek, blogol, Skype-interjúkat ad és tábornokokkal tárgyal.

Társelnöke a Global Zero nevű mozgalomnak is, amely az atomfegyverzetek teljes felszámolásáért küzd.