Neked volt már alvási paralízised?

Írta: ,

A szobádban fekszel, néhány másodperce ébredtél fel az alvásból. Szeretnél felkelni az ágyadból, de hiába próbálkozol, nem tudsz megmozdulni. Nehezen kapsz levegőt, és egyre inkább úgy érzed, hogy nem vagy egyedül; mintha valaki nézne téged. Szépen lassan eluralkodik rajtad a félelem, amint meghallod, hogy nyikorogni kezd a padló körülötted. Aztán egyik pillanatról a másikra sikerül megmozdítanod a karodat, és mire felülsz az ágyadban, lassan megnyugszol, mert - bár elképesztően valóságosnak tűnt - az egész csak a képzeleted szüleménye volt. De mi ez a rémisztő jelenség, és mit érdemes tudnod róla?  

Álom és ébrenlét között Kép forrása: cuded.com, Jon Foster

1/6 Álom és ébrenlét között

Az alvási paralízis az a furcsa állapot, amikor felébredsz, de hiába próbálkozol, egyszerűen nem vagy képes mozogni vagy beszélni.

Ilyenkor úgy érezheted, hogy van valaki vagy valami rajtad kívül a szobában, sőt, sokan még hallják és látják is a sötét alakokat.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy a tested még izombénulás alatt áll, alvás közben ugyanis az agyad ezzel gátolja meg, hogy az álmaidat leutánozd a való életben.

Tehát a tested továbbra is alszik, míg az elméd már elkezdett ébredezni, és megrekedt a REM fázis furcsa világában.

Ez pedig igazán rémisztő hallucinációkat okozhat!

2/6 Meddig tart a bénulás?

Szakértők szerint az alvási paralízisnek két fajtáját kell megkülönböztetni.

Az egyiket ISP-nek hívják; ez azt jelenti, hogy valaki kifejezetten ritkán, maximum egyszer vagy kétszer tapasztalja meg ezt az állapotot élete során.

A második típust RISP-nek nevezik.

Ilyenkor viszont sokkal gyakoribb ez a jelenség, hiszen az adott személy akár hetente többször is átélheti az alvási paralízist.

Ráadásul nála még az is előfordul, hogy a bénulás és a hallucinációk nem csak néhány percig, hanem akár egy órán keresztül is tartanak, ami hosszabb távon komoly hatással lehet a pihenésre.

Kísérteties hallucinációk Kép forrása: nevsepic.com.ua

3/6 Kísérteties hallucinációk

Az emberek többségében ilyenkor nyomasztó, rémisztő érzések uralkodnak el, hiszen teljesen kiszolgáltatott helyzetben találják magukat.

A legtöbben arról számolnak be, hogy egy démon jelenik meg a szobájukban, aki az ágyuk széléről nézi őket, vagy ráül a mellkasukra.

De vannak, akik lépéseket és suttogásokat hallanak, sőt, az esetek nagy részében emberi alakok is megjelennek a szobában.

Egy 2014-es felmérés szerint azoknál, akik kifejezetten rettegnek lefekvés előtt, hogy alvási paralízissel és hallucinációkkal kell megküzdeniük ébredéskor, sokkal nagyobb eséllyel következik be a jelenség.

Mi okozza az alvási paralízist? Kép forrása: tumblr, crescentmoon06

4/6 Mi okozza az alvási paralízist?

Egy kutatás szerint a jelenség nem olyan ritka, mint azt gondolnánk.

Sőt, valójában az emberiség 7,6%-a legalább egyszer megtapasztalja az alvási paralízist.

Egy európai felmérés adataiból pedig az is kiderült, hogy 8000 (olasz és német származású) megkérdezettből minden 13. hetente biztosan átéli ezt az állapotot.

Sokan úgy vélik, hogy erről leginkább az alváshiány tehet; minél kimerültebb vagy, annál nagyobb az esélye, hogy találkozz az alvási paralízissel.

Ráadásul a vizsgálódások szerint akik a hátukon fekve alszanak, valószínűleg többször tapasztalják meg a bénulást és a hallucinációkat.

Alvási paralízis a múltban Kép forrása: hauntedamericatours.com

5/6 Alvási paralízis a múltban

A jelenség nem csak az utóbbi évtizedekben terjedt el igazán.

Már a régebbi időkben is készültek róla feljegyzések, méghozzá legelőször a 10. század környékén egy perzsa orvosi könyvben.

1664-ben aztán egy holland pszichiáter egy 50 éves asszonynál diagnosztizálta az alvási paralízist, melyet akkoriban még "rémálmoknak" neveztek.

Ők úgy gondolták, hogy ezeket démonok vagy spirituális megszállottság okozza, és egészen a 19. századig éltek ebben a hitben.

Valószínűleg ez lehet az oka annak, hogy több festmény és szobor is készült, amin alvó emberek mellkasán üldögélnek ijesztő lények.

Hogyan ébreszd fel magad? Kép forrása: tumblr, bourbonandpearls

6/6 Hogyan ébreszd fel magad?

Szerencsére nem kell megijedned ettől az állapottól, hiszen valójában nem veszélyes. Semmiféle fizikai sérülést nem okoz, és még sosem számoltak be arról, hogy bárkinek is a halálát okozta volna. Sokak szerint az alvási paralízis ellen a legegyszerűbb módszer a megelőzés: próbálj meg pihenni, és ne hajtsd túl magad. Ha mégis belekerülnél ebbe az állapotba, az alábbiakkal érdemes próbálkoznod:

- Gondolj pozitív dolgokra. Minél inkább eluralkodik rajtad a pánik és a félelem, annál nagyobb az esélye, hogy rémisztő alakokat képzelsz magad köré.

- Mozgasd az ujjaidat. A legtöbb ember általában úgy tud felébredni, hogy elkezdi mozgatni az egyik lábujját, majd szépen lassan a teste többi részén is sikerül átvennie az irányítást.

- Várd ki a végét. Sajnos a szakértők sem találtak még tökéletes megoldást erre a probléma, így ők is azt javasolják, hogy próbáld meg kivárni, míg elmúlik. Ha egyre inkább bizonygatod magadban, hogy ébren vagy, lassan a tested is észreveszi majd.